Glas

Nieuws laatste update:19 apr 2018

LTO Glaskracht: ruim 99% biologische bestrijding

LTO Glaskracht Nederland reageert met verbazing op de door het CBS geconstateerde daling van de toepassing van biologische bestrijding op glasgroentebedrijven.

Ondanks een mondeling toegelichte zienswijze besloot CBS de cijfers ongewijzigd te publiceren. “We hebben ons erg verbaasd toen we de cijfers van het CBS op 17 april onder embargo onder ogen kregen”, zegt beleidsspecialist plantgezondheid Helma Verberkt van LTO Glaskracht Nederland. Het CBS concludeert dat de toepassing van biologische bestrijding in de glasgroenteteelt is gedaald naar slechts 69% van het areaal, terwijl dat in 2000 nog 100% was. Bij tomaat zou nog maar op 62% van het areaal natuurlijke vijanden worden ingezet.

‘We herkennen ons niet hierin’

Direct na het zien van de CBS-cijfers heeft GroentenFruitHuis een enquête gehouden bij de telersverenigingen. Deze data vertegenwoordigen bijna 90% van het areaal tomaat, paprika en komkommer. “We zien dan dat ruim 99% van het areaal natuurlijke vijanden inzet. We herkennen ons totaal niet in de cijfers van CBS”, aldus Verberkt. Dit wordt beaamd door de 2 grootste leveranciers van biologische bestrijding.

Verplichte deelname

Sinds 2016 is het voor telers verplicht mee te doen als zij worden aangeschreven voor enquêtes van het CBS, al is een overgangsperiode afgesproken waarin nog geen boetes worden uitgedeeld. “Dergelijke publicaties vanuit CBS geven de sector weinig vertrouwen en dat is voor dit soort onderzoek over bedrijfsgevoelige informatie wel nodig. Bovendien is er geen mogelijkheid om te reageren”, zegt Verberkt. LTO Glaskracht Nederland kijkt nog of het de media met de juiste cijfers gaat bestoken. “Het hangt ervan af hoe het wordt opgepakt. Tot nu toe wordt dit bericht van CBS overschaduwd door de algemene areaalcijfers”, zag Verberkt woensdagmiddag 18 april. Wel zal de achterban worden ingelicht en willen LTO Glaskracht Nederland en GroentenFruitHuis graag in gesprek gaan met CBS, om tot een betrouwbare meting te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.