Glas

Nieuws

Colruyt Group ontwikkelt vertical farm

Colruyt Group start vanaf najaar 2019 bij de winkelformule Bio-Planet met de verkoop van kruiden die afkomstig zijn uit vertical farming.

Meerlagenteelt in volledig geconditioneerde omstandigheden maakt het volgens Colruyt mogelijk om kwalitatieve planten te telen met een zeer kleine ecologische voetafdruk. ‘Lucht, licht, water en voedingsstoffen worden gecontroleerd toegediend in de ideale hoeveelheden. Zo verbruiken we niet meer energie en grondstoffen dan strikt nodig en kan de plant tegelijk optimaal groeien. Pesticiden worden zo overbodig. De plantjes zijn dus 100% natuurlijk. Ze zijn bovendien 2 keer sneller volgroeid dan bij klassieke teelt. En de kwaliteit blijft het hele jaar door even hoog, los van de weersomstandigheden’, zegt Colruyt-directeur Stefan Goethaert tegen ledmagazine. Voor dezelfde hoeveelheid planten is 20 keer minder ruimte nodig.

Na een klein jaar testen, blijkt dat het watergebruik al met 90% en het nutriëntengebruik met 50% zijn verlaagd. “Onze led-verlichting is 2 keer efficiënter dan de huidige standaard op de markt. En de installatie draait op groene stroom van onze eigen windturbines en zonnepanelen”, zegt Goethaert.

Product voor meerwaardezoekers

In de testopstelling worden de groeiomstandigheden verder geoptimaliseerd. Het doel is om binnen een jaar de eerste kruiden te verkopen bij Bio-Planet. “Bio-Planet staat voor gezonde, pure en lokale producten. Onze klanten zijn early adopters en meerwaardezoekers. Ze zijn vragende partij voor producten met een duurzaamheidsverhaal”, voegt Jo Ghilain toe, business unit manager van Bio-Planet.

Of registreer je om te kunnen reageren.