Glas

Nieuws

Hoogste winkelprijzen groente in september ooit

In september stegen de groenteprijzen in de winkels gemiddeld met meer dan 5% tot de hoogste septemberprijzen ooit. Dat blijkt uit de inflatiemeting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging van groenteprijzen in september is het gevolg van de droogte en warmte, waardoor aan verschillende vollegronds- en kasproducten krapte ontstond. Het is de hoogste waarde ooit door het CBS gemeten in september. Ten opzichte van 5 jaar geleden lagen de groenteprijzen 12% hoger.

Diepvriesgroente stabiel

Opvallend is dat de prijzen voor diepvriesgroenten niet stegen in september. Die zijn stabiel, maar ook hier wordt nog een effect van de droogte verwacht als nieuwe contracten ingaan. De voorraden van de verwerkende bedrijven zijn kleiner, zo is de verwachting. Dat moet doorklinken in hogere winkelprijzen, is het vermoeden. Voor deze productgroep werd in augustus wel al een prijsverhoging gesignaleerd door het CBS.

Normalisering fruitprijzen

De fruitprijzen zakten licht in september, mogelijk veroorzaakt door instroom van nieuwe oogst appels en peren. Na het probleemseizoen 2017-‘18 zijn de fruitprijzen op de afzetmarkt genormaliseerd.

Klik hier voor prijzen van tomaten in september.

Of registreer je om te kunnen reageren.