Glas

Nieuws

Interpolis: code rood na eerste schade kassen

In het midden en westen van het land heeft de westerstorm glasschade veroorzaakt aan kassen. Interpolis noemt het code rood en zet extra mensen in.

Interpolis verwacht dat er nog meer meldingen zullen binnenkomen. “We hebben alle mensen klaargezet om snel te kunnen reageren. Het is wat ons betreft ook code rood.” Niet duidelijk is welke bedrijven zijn getroffen in deze fase. De bedrijven die getroffen zijn op 3 januari zijn deels gedicht met noodwanden. “We weten niet of dat gehouden heeft in deze fase.”

Het KNMI gaf vanmorgen Code Rood voor deze storm. Op 3 januari schaalde het KNMI in de ochtend op naar code oranje. Om 10 uur was nog geen melding binnen voor bijstand in het Westland door de Rampendienst. Daar lijkt de windrichting ook debet aan. “Als die iets meer naar het Noorden zou staan, zou er sneller glas uit gezogen worden”, zegt districtshoofd Daan de Bruyn. Bij Hoek van Holland is vanmorgen windkracht 11 gemeten. De wind had volgens het KNMI een snelheid van 30,5 meter per seconde, oftewel bijna 110 kilometer per uur, met af en toe windstoten van 138 kilometer per uur. Dat betekent dat er net geen orkaan is. 

Storm van 3 januari

Bij de storm van 3 januari was vooral rond het Zuid-Hollandse Bleiswijk veel schade bij een west tot zuidwesterstorm. Bij een van de tuinbouwbedrijven gingen 1.500 ruiten kapot. Bij twee andere meldingen was sprake van meer dan 1.000 kapotte ruiten.

Onderzoek weersverandering

Interpolis werkt aan een onderzoek naar mogelijk extra risico’s van weersverandering op glastuinbouwbedrijven. De Rampendienst en Interpolis staan in nauw contact met elkaar.

Niet werken in kassen

Glastuinbouwbedrijven doen er verstandig aan hun medewerkers niet in de kassen te laten werken. Brancheorganisatie LTO Glaskracht waarschuwt tuinders in regio’s waar code rood geldt, om de kassen te verlaten omdat de kans op ongelukken door rondvliegend glas groot is.“Veiligheid boven alles. Haal uw medewerkers onder het glas vandaan als uw bedrijf zich in een code rood gebied bevindt”, aldus de organisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.