Glas

Nieuws

‘Woningen toestaan op glaspercelen riskant’

De gemeente Westland wil niet tornen aan de locaties waar duurzame glastuinbouw is gepland, ook niet voor woningbouw.

Als de gemeente toestaat dat op één locatie toch woningen komen, zet dat de sluizen open voor speculanten om ook positie in te nemen. Dat schaadt de positie van de glastuinbouw in de gemeente. Dat zei wethouder Theo Duijvestijn tijdens een commissievergadering woensdagavond.

Het is een reactie op de wens van een bouwbedrijf om een wijk te bouwen op een glasperceel dat al enige tijd braak ligt (L’Avenue). Enkele oppositiepartijen willen dat flexibeler wordt omgegaan met de grenzen voor duurzame glastuinbouwgebieden.

‘Richting en zekerheid geven aan ondernemers’

Wethouder Duijvestijn waarschuwt daarvoor. “De visie rondom duurzaam glas hebben we juist aangenomen om te voorkomen dat speculanten posities innamen waardoor plannen schade opliepen en er geen investering plaatsvond, met als gevolg verpaupering. Met het aangeven van de gebieden voor duurzame glastuinbouw geven we richting en zekerheid aan ondernemers die willen investeren.” Bovendien heeft de gemeenten voldoende grond om tot het jaar 2030 woningen te bouwen.

De oppositiepartijen willen dat de gemeente deze grond beschikbaar stelt en elders de glastuinbouwgrond compenseert, maar daarvoor lijkt in de gemeenteraad niet voldoende steun.

Of registreer je om te kunnen reageren.