Glas

Nieuws

Westland: spagaat bij huisvesting migranten

De gemeente Westland zit in een spagaat als het gaat om huisvesting van arbeidsmigranten.

De gemeenteraad wil geen grootschalige huisvesting in de kernen, maar de provincie wil geen grootschalige huisvesting in het buitengebied. Toch is er op dit moment behoefte aan maar liefst 1.250 wooneenheden (waar dan nog twee Polen op een kamer verblijven). In Westland werken naar schatting maximaal 12.500 arbeidsmigranten waarvan er 3.500 in de gemeente wonen.

Krapte herstructurering

Dat blijkt uit een memo van wethouder Frank Rijneveen voor de commissievergadering Financiën. “Het feit dat de werkgevers krapte op de woningmarkt ervaren heeft meerdere oorzaken. De groeiende economie leidt tot grote behoefte aan arbeidskrachten en er staan steeds minder huizen leeg. Ook herstructurering zal steeds meer invloed hebben op de beschikbare huisvestingsplaatsen. Daarom ook verwelkom ik de agendering van huisvesting arbeidsmigranten door de LPF: de discussie erover moet weer geopend worden.”

Verergerd

De huisvestingsproblematiek is in korte tijd verergerd. In 2015 gaven de uitzendbureaus nog aan dat er geen tekorten waren. Tijdens het recente overleg hebben de directeuren van de uitzendbranche aangegeven dat zij ongeveer 2.500 verblijfsplaatsen missen en zelfs genoodzaakt zijn arbeidsmigranten op afstand van 60 kilometer te huisvesten. Afgelopen jaar ontdekte de gemeente dat in twee kantoorpanden ook migranten woonden. Die panden zijn op last van de gemeente ontruimd.

Of registreer je om te kunnen reageren.