Glas

Nieuws

Proef warmte-opslag voor kassen Westland

In Westland wordt gewerkt aan twee proeven van ondiepe warmte-opslag.

In een gedeelte van de reconstructiegebieden Boomawatering, de Poelzone en het Waalblok zou de toepassing van warmte- en koudeopslagsystemen mogelijk gemaakt moeten worden in het eerste watervoerende pakket (20 tot 45 meter). Het project zal een lange aanloop hebben.

Pakket

Dat schrijft wethouder Theo Duijvestijn na vragen van de politieke partij Westland Verstandig. De andere proef komt onder bedrijventerrein ABC Westland. Die partij stelde schriftelijke uitvragen van dergelijke voor de tuinbouw belangrijke projecten in het Westland. Juist in dat gebied heeft de provincie terughoudend beleid voor WKO-systemen in ondiepe.

De overheid maant glasbedrijven om gebruik te maken van het tweede watervoerend pakket (60 tot 160 meter diep),  in plaats van het voorheen gebruikte eerste watervoerende pakket (20 tot 45 meter). Naast hogere boorkosten blijkt in het Westland het resultaat van deze diepere bronnen minder.

CO2

De aanleiding van de politieke vragen was de leveringsonderbreking van CO2 in het Westland door OCAP. De gemeente is betrokken bij initiatieven voor een fijnmaziger CO2-netwer. Duijvestijn:  "Met het oog hierop houden wij de ontwikkelingen ten aanzien van het ROAD-project en Green Deal C02 Noord-Holland scherp in de gaten. Samen met meer dan 20 partijen uit markt, maatschappij en overheid wordt onderzocht of een C02 Smart Grid voor West Nederland kan worden ontwikkeld."

Of registreer je om te kunnen reageren.