Doorgaan naar artikel

‘Lage gasprijs remt aardwarmte in Trias Westland niet’

De lage gasprijs vormt geen beletsel voor het diepe aardwarmteproject Trias Westland.

De Europese aanbesteding is gestart en de telers besluiten de komende maand over definitieve deelname. Directeur Marco Soerland verwacht dat telers voorzichtiger zijn, maar betere afwegingen maken. “Onze business case is gebaseerd op een warmteafgifte van 25 MWth en ik ben ervan overtuigd dat we ruim boven de dertig MWth uitkomen. Iedereen die er een halfjaar geleden bijzat, zal er nu ook weer bijzitten, verwacht ik. Misschien tekenen ze nu niet in voor 1 MWth, maar voor een halve MWth, maar dat zijn de bedrijven die heel weloverwogen instappen.”

Geïnteresseerde telers rondom de boorlocatie in Naaldwijk hebben een contact thuisgestuurd gekregen met de voorwaarden voor deelname. Eind februari wordt duidelijk hoeveel contracten getekend zijn. Voor 67 bedrijven was een intentie-overeenkomst getekend. Tussen de dertig en vijftig zullen aangesloten worden. Soerland: “Telers moeten in de afweging veel zaken meenemen. Wat doet de gasprijs? Wat willen hun klanten in de toekomst? Hoe gaat de prijs van CO2 zich ontwikkelen en hoe zit het met de energiebelasting in de toekomst?

Die afweging maakt ook tomatenteler Kees Stijger in de nieuwsbrief van Trias Westland. “Wie had gedacht dat er zulke lage gasprijzen zouden komen? Toch is die afhankelijkheid van Gronings of Russisch gas om uiteenlopende redenen af te raden. Aardwarmte zorgt voor een extra element in de totale energiemix van elektriciteit, gas, warmte en CO2.”

In Trias Westland gaan initiatiefnemers HVC, FloraHolland en Westland Infra op zoek naar aardwarmte op 4 kilometer diepte. Teeltbedrijven worden meteen mede-eigenaar zonder zelf te hoeven investeren. Daarbij is aansprakelijkheid voor de tuinders uitgesloten. Het tarief is gebaseerd op de werkelijke kosten, waaronder een vast rendement rendement voor het risicokapitaal. Alle verbeteringen ten opzichte van de base case leiden tot een verlaging van de kostprijs voor de deelnemers.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin