Doorgaan naar artikel

Rabo-dochter Lage Landen grote tuinbouwfinancier

Mocht de Rabobank leasedochter De Lage Landen (DLL) verkopen, dan is dat mogelijk de grootste tuinbouwtransactie uit de geschiedenis. Kassen zitten niet meer in de leaseportefeuille.

Deze week werd bekend dat Rabobank verkoopgesprekken voert. Net als moeder Rabobank, heeft DLL een grote portefeuille in de glastuinbouw. De WKK-portefeuille van DLL bestaat bijvoorbeeld uit circa 200 klanten uit de glastuinbouw. Verreweg de meeste bedrijven hebben 1 WKK gefinancierd, maar grotere tuinders ook wel 2 of 3 machines, laat DLL weten. De Rabobank wil in deze fase niet toelichten wat zo’n transactie voor gevolgen heeft voor haar financieringsbeleid in de glastuinbouw.

Geen kassen

Naast WKK’s gaat de tuinbouwportefeuille vooral om geleasete assimilatieverlichting en machines voor verwerking van groenten en bloemen. Bij een eventuele transactie gaan geen kassen over in andere handen, zegt een woordvoerder van DLL. “Kassen worden niet door DLL gefinancierd. Dit was voorheen anders en werd onder de noemer ‘kassenlease’  in de markt aangeboden. Gezien het onroerende karakter is deze gehele portefeuille overgedragen aan Rabobank.”

financieringsbeleid

De tuinbouwportefeuille van DLL groeit niet. “Ontwikkelingen in de glastuinbouw de laatste jaren hebben ertoe geleid dat nieuwe financieringen in geringe mate worden afgesloten.” Eerder liet DLL weten dat veel WKK-contracten aflopen en tegen lagere lasten worden verlengd. Ook is het financieringbeleid van DLL gekoppeld aan Rabobank, dat zich vooral richt op de koplopers. “De best presterende bedrijven in de verschillende sub-sectoren met bovengemiddelde ondernemers worden nog door Rabobank en DLL gefinancierd”, laat DLL weten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin