Doorgaan naar artikel

‘Glasgroentesector bang voor shake-out’

Banken lijken de glasgroentebedrijven dit jaar steeds vaker aan de eerder opgestelde afspraken te houden. Kredieten worden niet meer verruimd na nieuwe tegenvallers. Daardoor komen nu bedrijven in acute liquiditeitsproblemen.

“Er is duidelijk sprake van een zeer gespannen financiële situatie”, merkt manager tuinbouw Frank Hollaar van Flynth adviseurs en accountants. In de meeste gevallen werd tot nu toe vooraf commitment voor een komend seizoen uitgesproken. Wanneer de cijfers tegenvielen pasten de banken dan meestal de kredietlimieten aan op basis van een bijgestelde begroting. “Maar we merken nu dat men na de tegenvallers in de eerste maanden van 2014 in voorkomende gevallen de kredieten niet verder uitbreidt en vasthoudt aan afgesproken limieten. Dit maakt het voor veel ondernemers erg moeilijk om de exploitatie van het bedrijf voort te zetten en het hoofd boven water te houden. In de sector is men bang voor een ‘shake-out’.”

’60 procent onder water’

Deze situatie is volgens Hollaar aan de orde bij de meeste glasgroentegewassen. “Veel bedrijven hebben weinig of geen reserves meer over. Naar schatting staat zestig procent van de bedrijven ‘onder water’. Als ze nu in de verkoop zouden worden gezet, zou dat onvoldoende opleveren om de schulden af te lossen.”

De problemen spelen bij alle bedrijfstypen. Moderne bedrijven die in de dure tijd zijn gebouwd hebben nogal eens een ‘financieel waterhoofd’. Alle bedrijven hebben daarnaast te maken met waardevermindering van het onroerend goed. Dat verkleint ook op goed draaiende bedrijven de armslag om te investeren. De bedrijfsmiddelen van de sector verouderen daardoor in snel tempo.

‘Afzetstructuren oorzaak’

De slechte prijsvorming van dit voorjaar is blijkbaar als de bekende druppel voor de banken. “Voor veel bedrijven waren de voorgaande seizoenen al bar en boos. Wanneer de prijzen in het najaar en vervolgens in het voorjaar ook nog slecht uitpakken, dan ontstaat er een acuut liquiditeitsprobleem. Het grootste probleem van de sector wordt uiteindelijk gevormd door de eigen afzetstructuren.”

 

Lees het volledig artikel over het voorjaar 2014 in editie 11 van Groenten&Fruit

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin