Glas

Nieuws

Spanje gaat op de zomerstand

Terwijl de temperaturen al boven 30 graden komen, neemt het aantal plaaginsecten en virussen in de kasteelten toe. De meeste lange teelten van vruchtgroenten in Almería lopen ten einde. In Granada start juist de teelt van cherrytomaten in netkassen, meldt de regering van Andalusië.

Het areaal van de teelt van cherrytomaten in netkassen, op hoger gelegen vlaktes in de provincie Granada, neemt de laatste jaren sterk toe. De verwachting is dat in de komende weken alles vol wordt geplant vanwege de gunstige weersvooruitzichten. Veel van deze cherrytomaten worden geëxporteerd door de coöperaties aan de kust. In Almería beginnen de gewassen van de lange teelten versleten te raken. De  voorjaarstomaten zijn al langere tijd in productie. Hiervoor worden vooral de  grovere rassen (RAF) geteeld, die lokaal worden gegeten.

Minder exportgroenten

Bij komkommer worden ook nog maar weinig voor de export bestemde (lange) types meer geteeld. De teelten van Franse (midi/slicer) en Spaanse (grote augurk) in Almería zijn vol in productie. Een groot deel van de paprikagewassen in Almería is opgeruimd, mede vanwege de sterk gedaalde prijzen. In de teelten die er nog staan wordt nog maar weinig arbeid gestoken, terwijl ook de productie van de versleten gewassen steeds verder afneemt. De exportmarkt is grotendeels overgenomen door de paprikatelers in Murcia. Bij aubergine is een grote verscheidenheid van teelten te zien. Er zijn in Almería  voorjaarsteelten waar de productie net op gang is gekomen, maar ook doorteelten die op hun einde lopen, schrijft de regering van Andalusië in haar rapport van week 15. Bij courgette worden de oudste teelten inmiddels al weer geruimd, terwijl de telers met latere plantingen nog verder produceren in de hoop dat de marktprijzen voor courgette een keer beter zullen worden.

Meer virusproblemen

De teelt van meloen en watermeloen, met grote arealen in het voorjaar, is al weer halverwege. De eerste Galia- en Cantaloupe-meloenen worden aangevoerd op de veilingen. De watermeloen zijn gezet en groeien snel uit. Het voornaamste werk bestaat uit de bestrijding van ziekten en plagen. Door de korte teeltduur en hun snelle populatieontwikkeling valt het niet mee de plagen biologisch te bestrijden. Ook in de andere gewassen groeien de populaties plaaginsecten hard door het mooie weer. Daarmee nemen ook de virusproblemen toe, zoals het TYLCV en vergelingsvirus in tomaat, het bronsvlekkenvirus en het nerfvergelingsvirus. Al deze virussen worden door insecten overgebracht. Hoewel telers in Almería grotendeels gebruik maken van biologische bestrijding, valt het met name in deze periode niet mee de plaagontwikkeling voor te blijven met natuurlijke vijanden.

Voldoende water

Terwijl vollegrondsgroentetelers en akkerbouwers zich ernstig zorgen maken over aanhoudende de droogte, hoeft de bedekte groenteteelt zich geen zorgen te maken over gebrek aan gietwater. De stuwmeren in Andalusië waren op 1 april nog voor 88 procent van hun capaciteit gevuld.

Of registreer je om te kunnen reageren.