Glas

Nieuws

Komkommerteler tegen papegaaienopvang in kas

Een biologische komkommerteler in Erica heeft bij de Raad van State niet kunnen aantonen dat een papegaaienopvang in een aangrenzende kas zijn komkommerteelt negatief beïnvloedt.

De teler stelt vooral in de zomer meer last te hebben van witte vlieg in zijn kas, veroorzaakt door onkruid in de kas van de papegaaienopvang. De teler stelt dat de gemeente ten onrechte een vrijstelling heeft gegeven voor de papegaaienopvang, omdat het afwijkt van een normale agrarische glastuinbouwbestemming. Het gaat om een kleine verouderde kas waar de stichting papegaaienopvang voorzieningen heeft getroffen voor overlast door geluid. Zo is een gevel van dubbel glas voorzien en een geluidswal.

De relatie tussen een insectenplaag en de papegaaienopvang is niet aangetoond, oordeelt de Raad van State. De teler wijst de conclusies van DLV af, dat een deskundigenrapport uitvoerde. Volgens de teler zou het onderzoek ten onrechte in maart zijn uitgevoerd, terwijl in de zomer de meeste insectenoverlast wordt ervaren. De teler overlegde brieven van teeltbegeleiders, maar de Raad van State schoof ze terzijde, omdat de deskundigen niet de kas van de papegaaienopvang hadden bezocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.