Glas

Nieuws

'Nederlandse kassen' Japan moeten kunnen groeien

Japan kent in de wederopbouw na de tsunami nu concrete plannen voor kassen met Nederlandse inbreng.

Naast het Sendai Horti Experience, met een Nederlandse opleidingstaak voor Japanse telers, is het bedrijf Vijverberg Advies betrokken bij een kleiner Japans glasproject. De Japanse overheid moet daarbij nog wennen aan de Nederlandse schaal van bedrijven. Dat zegt Remko Bakelaar van Vijverberg Advies in het Financieele Dagblad.

De gemiddelde grootte van een stuk landbouwgrond in Noord-Japan is 1,72 hectare. De centrale overheid ziet in dat dit te klein is voor grootschalige glastuinbouw en wil daarin verandering brengen. Volgens Bakelaar is regelgeving nog niet afgestemd op de bouw van moderne 'Nederlandse' kassen. Het adviesbureau is betrokken bij een project van drie hectaren en wacht op de uitkomst van een subsidieaanvraag. Bakelaar: "De Japanse beleidsbepalers zien de hoogwaardige tuinbouw volgens Nederlands model goed voor zich, maar we zien ook dat de regelgeving eronder er niet klaar voor is. Als in sommige gebieden niet boven een bepaald oppervlakte mag worden gebouwd, is grootschaligheid een probleem."

Ook in het Sendai Horti Experience (dat nog in ontwikkelingsfase verkeert) wordt klein gestart met drie of vier Japanse groenteteler of bloemenkwekers per hectare, die daarna pas doorgroeien.  In een toelichting zegt Bakelaar. "Het principe van groei zoals bij het Sendai Horti Experience willen we ook introduceren in kleinere projecten. Japan is een land waar je constant moet meebewegen. Het zou mooi zijn als het Sendai Horti Experience er als eerste komt, om als blauwdruk te dienen voor de Japanse overheid."

Of registreer je om te kunnen reageren.