Glas

Nieuws

Forse boete voor 'lozing afvalwater' uit kas

Een glastuinbouwbedrijf uit de Bommelerwaard moet ruim 80.000 euro boete betalen na het lozen van afvalwater, verontreinigd het met gewasbeschermingsmiddel Paraat.

Dat veroorzaakte volgens het schap 'ernstige watervervuiling', waardoor onder andere drinkwaterbedrijf Dunea in dat jaar 2012 wekenlang maatregelen moest nemen om 1,2 miljoen Hagenaars van drinkwater te voorzien.

rioolpomp

De sierteler stelt dat de gemeentelijke drukrioolpompput aan het overstromen was als gevolg van een storing van de gemeentelijke drukrioolpomp. De teler wilde erger voorkomen door het afvalwater uit de drukrioolpompput met een dompelpomp in de sloot te brengen om een noodzakelijke kleine ingreep aan de drukrioolpomp te kunnen uitvoeren. Het water zou later zijn teruggepompt uit de sloot, maar de rechter vond geen bewijs daarvoor.

Lange tijd was in het gebied het gebruik van het slootwater niet toegestaan waardoor boeren en tuinders in de omgeving niet konden beregenen en vee uit een andere bron moest drinken.

De rechter gelooft niet dat de glastuinder niet van plan was om chemische middelen op de sloot te lozen. Ook verwerpt de rechter de bewering dat het bedrijf zelf van plan was om het schap te waarschuwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.