Glas

Nieuws

Duits tomatenonderzoek bekroond

Duitse glastuinbouwonderzoekers hebben de Duitse onderzoeksprijs Forschung 2014 gewonnen voor onderzoek naar energiezuinig tomaten telen.

Het is een toonaangevende prijs van nationale overheid, onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven.

De onderzoekers in het project ZINEG hebben volgens de jury aangetoond met een nieuwe koeling via warmtewisselaars boven in de kas (zonnecollectorkas) toch een meerproductie te bereiken en gezondere tomaten te telen. Het ZINEG-project draait in twee testkassen waarin dezelfde tomaten geteeld worden op een gangbare manier en in de zonnecollectorkas.

Een verklaring is niet gegeven voor de meerproductie onder de lichtwegvangende warmtewisselaars. Ook is niet duidelijk hoe de gezondheidseffecten te verklaren zijn. De onderzoekers verwachten toch op termijn zo energiezuinig te kunnen produceren dat de CO2-uitstoot fors beperkt kan worden.

Het project ZINEG is een samenwerking tussen de universiteiten van München, Hannover en Berlijn.

 

Klik hier voor een presentatie van het onderzoek en de kas http://www.forschungspreis.de/

Of registreer je om te kunnen reageren.