Glas

Nieuws

Banken nu aan zet bij financiering teelt

Banken kijken nu naar een nieuwe regeling voor tijdelijke garantstelling voor werkkapitaal, stelt staatssecretaris Sharon Dijksma. Ze kondigde ook aan dat de glasgroentesector nu besloten heeft de eigen afzetstructuur aan te pakken.

Dat bleek vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Het zijn twee belangrijke stappen voor de glasgroentesector. Dijksma is in overleg zowel betrokken bij de aanpak van de structuur van de glasgroentenafzet als bij de garantieregeling. Van het plan tot aanpak van de afzetstructruur voor glasgroente wordt snel de officiële bekendmaking verwacht. McKinsey zal dan starten met de opdracht.

Garantieregeling

In 2009 en 2011 werd ook een garantstelling werkkapitaal open gesteld, maar tuinbouwbedrijven vonden de regeling te duur en niet toepasbaar. Nu lijkt er toch snel een garantieregeling mogelijk, zei staatssecretaris Sharon Dijksma woensdag. "Deze regeling ligt nu bij banken. Als zij akkoord gaan, verwacht ik dat de regeling volgende week gepubliceerd kan worden."

Dijksma liet eerder weten dat voor het einde van het jaar zo'n regeling tot stand zou komen. Nu begin november er zo'n garantieregeling lijkt te komen, kan de glasgroentesector mogelijk ook gebruik maken van garantie voor kredieten bij de teelt van 2015. Details van de regeling ontbreken nog. Bij de regelingen van 2009 en 2011 stond het ministerie voor maximaal de helft garant voor een lening bij de bank. De andere helft was het risico van de bank.

Of registreer je om te kunnen reageren.