Glas

Nieuws laatste update:15 okt 2014

Minder belangstelling voor garantstellingsregelingen

De belangstelling voor de garantstellingsregelingen voor de landbouw is in het eerste half jaar van 2014 afgenomen, onder meer door de geringe investeringsactiviteit in de glastuinbouw.

Met de Garantstelling Landbouw en Landbouw Plus wordt (jonge) agrarisch ondernemers ondersteuning geboden in de vorm van een garantie op een lening. De regeling is bestemd voor landbouwondernemers die willen investeren. Voor glastuinders en veehouders die duurzaam en milieuvriendelijk willen investeren is er de Garantstelling Plus.

"Gezien het geringe aantal lopende aanvragen en de signalen die banken afgeven, verwacht ik dat de benutting over 2014 lager uitkomt dan over 2013. Veel melkveebedrijven hebben inmiddels geïnvesteerd met het oog op het wegvallen van de melkquotering in 2015. De prijsvorming binnen de glastuinbouw is dit jaar zodanig matig dat nieuwe investeringsplannen naar verwachting worden doorgeschoven", verwacht minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Via de Garantstelling Landbouw is in de eerste helft van 2014 €7,8 miljoen toegekend. In de tweede helft van vorig jaar was dit nog €11,7 miljoen. Voor de regeling is jaarlijks €50 miljoen beschikbaar.

De benutting van de Garantstelling Landbouw Plus in de eerste helft van 2014 ligt met €7,4 miljoen op een vergelijkbaar laag niveau als een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.