Glas

Nieuws

Komkommers schaars en goed geprijsd

Er worden deze week weer minder (lange) komkommers aangevoerd in de Spaanse productiegebieden waardoor de prijs inmiddels is gestegen tot boven een euro per kilo.

Terwijl steeds meer Spaanse telers hun gewas wisselen zijn er maar weinig alternatieve leveranciers in Europa. In Nederland houden de weinige belichtende telers een relatief kleine aanvoer op peil die vrijwel uitsluitend via bemiddeling wordt verkocht. Alleen bij BelOrta verschijnen er af en toe komkommers voor de klok. Ook hier gingen de prijzen flink omhoog. Voor dit kwalitatief hoogwaardiger product uit een jonge teelt werd gisteren 80 cent per stuk betaald, omgerekend twee keer zoveel als telers in Spanje kregen.

Gatenvuller in courgette

Behalve komkommer zijn ook aubergine, gele paprika en courgette goed aan de prijs in Spanje. Aubergine klimt met prijzen rond een euro per kilo uit de tijdelijke prijsdip van begin januari. Gele paprika handhaaft zich redelijk rond € 1,30 waar rood en groen ongeveer 85 cent per kilo noteren. Courgette wordt ook nog steeds heel goed betaald, al is deze week wel een daling ingezet. Dit is het gevolg van een toegenomen aanbod van nieuwe plantingen in november. Desondanks blijft de aanvoer van courgette ver achter bij die van vorig jaar. De prijs is vrijwel gelijk. De handel verplaatst zich naar Marokkaans product dat in grote hoeveelheden en voor lagere prijzen wordt aangeboden. In Frankrijk, de belangrijkste markt voor Spaanse courgettes, is Spanje volgens Hortoinfo gedegradeerd tot gatenvuller.

Productie aan zijn top

De Spaanse productie van tomaten en paprika bereikt zijn top. Telers die hebben besloten een tweede teelt te zetten oogsten nu hun gewas leeg, terwijl degenen die door telen tot eind mei/begin juni (tomaten) of eind maart/begin april (paprika) in volle productie zijn. Door de grote aanvoer zijn de tomatenprijzen vorige week  flink gedaald, maar ze lijken deze week toch aardig te stabiliseren op een niveau van 60 cent per kilo voor trostomaten en een dubbeltje lager voor losse tomaten.
Behalve van Marokko ondervindt de Spaanse groentesector concurrentie van Turkije en Israël. De aanvoer van paprika's uit Israël neemt toe, terwijl Turkije vooral marktaandeel wint in Rusland en andere Oost-Europese landen.

 

Klik hier voor actuele Spaanse dagprijzen

 

Klik hier voor de Spaanse weekprijzen

 

Klik hier voor het verloop van het Spaanse seizoen

Of registreer je om te kunnen reageren.