Glas

Nieuws

Máxima opent monumentale kas

Koningin Máxima heeft de Hortus Botanicus van Leiden heropend na een maandenlange renovatie. Het monumentale kassencomplex is de afgelopen anderhalf jaar verbouwd.

In het vernieuwde complex is een loopbrug gekomen, zodat bezoekers de flora ook van boven kunnen bekijken. Bovendien is een gedeelte van het complex met 5 meter verhoogd.

Daarnaast is er veel gedaan om de kassen milieuvriendelijker te maken. Zo is er isolatieglas geplaatst en worden ramen voortaan via een computer aangestuurd. Daarnaast is er verlichting geplaatst die minder energie vraagt en wordt er overdag warmte opgeslagen om 's nachts in te kunnen zetten.

De hortus van Leiden is de oudste van Nederland. De tuin werd in 1590 geopend en gevuld met planten die door de VOC werden meegebracht vanuit Oost-Azië. Tegenwoordig is er overdag een tropische temperatuur van 23 graden en 's nachts van 18 graden.

In de kassen zijn 6000 orchideeën te vinden, evenals exemplaren van de reuzenwaterlelie Victoria Amazonica en de sterk geurende reuzenaronskelk, beter bekend als de penisplant vanwege zijn fallische vorm.

Of registreer je om te kunnen reageren.