Glas

Nieuws laatste update:26 sep 2013

Certificering voor ontsmettingsapparatuur en -middelen

Wageningen UR Glastuinbouw gaat vanaf dit najaar ontsmettingsapparatuur en – middelen testen op hun werking tegen bacteriën, schimmels en virussen.

De testprocedure wordt gecertificeerd zodat telers een onafhankelijk oordeel krijgen over de werkzaamheid van apparaat of middel. Wageningen UR Glastuinbouw voegt voor de test in het eigen laboratorium een vaste concentratie van bacteriën, schimmels en virussen  toe aan een standaard voedingsoplossing. Daardoor zijn alle testen met elkaar vergelijkbaar. Bij ontsmettingsapparaten wordt onderzocht wat de reductie van de hoeveelheid ziekteverwekkers is bij de door de leverancier geadviseerde instellingen. Het doel is het aantal ziekteverwekkers met een factor 1.000 te reduceren. Bij ontsmettingsmiddelen (bijvoorbeeld waterstofperoxide en ECA water) wordt niet alleen onderzocht of die factor 1.000 gehaald wordt, maar ook of de restanten in de voedingsoplossing schade aan de plant geven.

Het laatste onafhankelijk onderzoek naar ontsmettingsapparatuur vond achttien jaar geleden plaats. In de tussentijd zijn er veel apparaten en middelen bijgekomen. “Van de werkzaamheid van chloordioxide is bijvoorbeeld heel weinig bekend”, zegt onderzoeker Erik van Os van WUR Glastuinbouw. Het doel is om uiteindelijk tot een ISO-norm te komen. “Net als dat alle rubber verwarmingsslangen standaard worden getest op schadelijke dampen, zal straks de werkzaamheid van de ontsmettingsapparatuur en – middelen worden gegarandeerd”, verwacht Van Os.

Dit jaar zal het onderzoek nog gefinancierd worden via Productschap Tuinbouw. Daarbij wordt ook gezocht naar optimalisatie van de ontsmetting. Daarna zal de leverancier of fabrikant de kosten voor zijn rekening moeten nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.