Glas

Nieuws 1 reactielaatste update:5 aug 2013

Rabo: bouw kas op aardwarmtebron

De Rabobank voorziet dat kassen in de toekomst op gronden met goede aardwarmtepotentie gebouwd worden doordat de afschrijftermijn van kassen korter is dan voor aardwarmtebronnen.

Dat stelt de Rabobank in een dinsdag gepubliceerd rapport. De bank is bijzonder positief over de kansen van aardwarmte. Het kan volgens de bank 20 procent van de gasbehoefte van de glastuinbouw vervangen en landelijk een gasbesparing van 2 procent betekenen. Mits meer telers investeren in de techniek. Uit het rapport blijkt dat de Rabobank ook vijf van de zeven projecten met aardwarmte in Nederland heeft gefinancierd. Gemiddeld kost een boring 10 tot 15 miljoen euro.

Aardwarmte levert een teler tot 3 euro per vierkante meter kostenvoordeel op. De investeringen zijn in 10 jaar terugverdiend. Na die tien jaar zijn de verdiensten stevig, berekende de bank. In het rapport is een businesscase opgenomen die de bank heeft doorgerekend voor één bedrijf met één bron en een warmtevervanging van 70 procent. In het tiende jaar levert de bron ruim 5 ton aan nettowinst bij. Dat loopt op tot ruim 7 ton na het vijftiende jaar.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Het 'oude' voordeel van Nederland, namelijk goedkoper gas dan de concurrentie zal wel voorbij zijn als iedereen over gaat stappen op aardwarmte.

Of registreer je om te kunnen reageren.