Glas

Nieuws laatste update:5 nov 2013

PMV-01 nu ook voor vroege Belgische tomaten

PMV-01 , de vaccinatiemethode tegen het Pepinomozaïekvirus van De Ceuster/DCM, heeft van de Belgische federale overheid een toelating gekregen voor twee opeenvolgende perioden van 120 dagen vanaf 15 augustus 2013.

Door de toelating kunnen nu ook belichtende telers in België hun tomatengewas beschermen tegen schade door het Pepinomozaïekvirus.

LTO Groeiservice heeft in Nederland ook een 120 dagen toelating aangevraagd voor het PMV-01 vaccin, zowel voor de vroege plantingen (met belichting)  als voor de gangbare teelt. Ook voor de inoculatiemethode van Valto heeft LTO Groeiservice toelating aangevraagd.

Afgelopen seizoen had alleen PMV-01 een 120 dagen toelating in Nederland. LTO Groeiservice heeft voor beide producten een toelating aangevraagd om de telers een keuze te laten en enige vorm van concurrentie te bevorderen. De aanvragen liggen nu beide ter beoordeling bij de NVWA en het Ctgb. De sector hoopt dat hiermee ook de Nederlandse tomatentelers vanaf half augustus op legale wijze tomatenplanten kan vaccineren tegen schade door PepMV.

Of registreer je om te kunnen reageren.