Glas

Nieuws

‘Kansen fabriek afgedragen gewas in Westland’

De tuinbouw en de papiersector onderzoeken of in het Westland een fabriek moet komen voor de verwerking van 80.000 ton stengelmateriaal uit afgedragen gewas.

Voor een onderzoek is een subsidieaanvraag ingediend bij de provincie Zuid-Holland. Biobased Westland, Kenniscentrum Papier en Karton en Wageningen UR Glastuinbouw onderzoeken met ondersteuning van het Kenniscentrum Plantenstoffen hoe de verwerking van plantmateriaal op commerciële basis het best kan worden uitgevoerd. Daarbij gaat het vooral om de plaats waar de reststoffen het beste verwerkt kunnen worden. Een tuinder zou zelf op kleinschalige basis pulpschaaltjes uit bladeren kunnen winnen, maar mogelijk is een valorisatiepark in het Westland een betere en meer rendabele optie.

Verder wordt onderzocht of de bladeren benut kunnen worden als grondstof voor de pulpschaaltjes waarin tomaten verpakt worden. Daarnaast willen de partners inhoudsstoffen uit het perssap van de stengel winnen en deze gebruiken voor de productie van bioplastic en bioactieve stoffen. De bioactieve stoffen moeten zorgen voor een verbeterde houdbaarheid van de tomaat in de verpakking.

Of registreer je om te kunnen reageren.