Glas

Nieuws

Wim Voogt wint Bram Steiner Award

Onderzoeker Wim Voogt van Wageningen UR Glastuinbouw is voor zijn publicatie over de opname van jodium door sla in watercultuur onderscheiden met de Bram Steiner Award van de Koninklijke Landbouwkundige Vereniging (KLV).

De tweejaarlijkse prijs wordt door de KLV verleend aan een auteur van een baanbrekende publicatie op het gebied van de plantenvoeding.

Jodium is bij mens en dier nodig voor het functioneren van de schildklier. Gebrek bij mensen komt wereldwijd nog veel voor. Sinds jaar en dag probeert de WHO dit probleem op te lossen. In de westerse wereld wordt dit bestreden o.a met gejodeerd zout in brood. Echter lang niet overal is een oplossing, er zijn veel volken die bijvoorbeeld geen brood eten. Het doel van het onderzoek was of er via groente (sla) mogelijk is de mens van dit element te voorzien. Dit blijkt zeer goed mogelijk.

Het onderzoek is gedaan met sla in watercultuur, waarbij iodide (I-) en iodaat (IO3-) in verschillende concentraties zijn toegediend. Het bleek dat beide stoffen door de plant worden opgenomen (I- is het meest effectief) en voornamelijk met de verdampingsstroom meegaan. Het verdampende blad bevat dus het meest, maar ook binnen in de slakrop zit nog voldoende I om dit tot een interessante optie te maken. Globale berekening gaf aan dat 50 gram van deze sla al voldoende is om aan 25 % van de dagelijkse jodiumbehoefte te voldoen.

Het artikel ‘Biofortification of lettuce (Lactuca sativa L.) with iodine: the effect of iodine form and concentration in the nutrient solution on growth, development and iodine uptake of lettuce grown in water culture' werd gepubliceerd in het Journal of the Science of Food and Agriculture. Wim Voogt schreef het artikel samen met zijn co-auteurs Harmen Holwerda en Rashied Khodabaks.

Grondlegger substraatvoeding

Bram Steiner, erelid van de Koninklijke Landbouwkundige Vereniging en naamgever van de onderscheiding, heeft zelf de onderscheiding ter waarde van € 3000 aan Voogt uitgereikt. Steiner heeft zich overwegend gewijd aan wetenschappelijk onderzoek in Wageningen naar minerale voeding van planten. Hij heeft de grondslag gelegd voor de plantenvoeding bij teelt zonder aarde van vele tuinbouwgewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.