Doorgaan naar artikel

Sloopheffing op nieuwe kas Limburg

Voor iedere vierkante meter glas die tuinders in het buitengebied van een aantal Limburgse gemeenten wil uitbreiden naar boven de drie hectare moet elders 2 vierkante meter worden afgebroken.

Ook kan de teler acht euro storten in een sloopfonds. Ondernemers in de glastuinbouw krijgen zo doorgroeimogelijkheden boven de 3 hectare mits ze de leegstaande kassen opruimen, stellen de gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venlo, de Provincie Limburg en de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) in een persbericht. Zij geven gezamenlijk uitvoering aan de regeling Glas voor Glas. De regeling is een uitwerking van het Limburgs Kwaliteits Menu (LKM).

 

Volgens gedeputeerde Patrick van der Broeck van de provincie Limburg betekent de regeling niet dat bedrijven op slot gaan in het buitengebied. “Die zaten op slot, dat halen we er nu juist af. Als ze willen uitbreiden – en wij hebben eigenlijk liever dat ze in een concentratiegebied bouwen – dan kan dat ook in het buitengebied, maar wel met een maatschappelijke bijdrage.”

 

De oude kassen die opgeruimd worden hoeven niet in dezelfde gemeente te liggen als het bedrijf dat wil uitbreiden. Voor eigenaren die hun kassen willen afbreken maar dit niet zelf kunnen of willen doen is een sloopfonds opgericht. Zij kunnen uit dit fonds een vergoeding van 4 euro per meter ontvangen voor de sloop van hun kassen. De regeling moet niet verward worden met de ruimte voor ruimte regeling, waar nieuwe huizen gebouwd mogen worden bij de sloop van kassen. Die kent Limburg wel voor varkenstallen. Van der Broeck kent de regeling niet voor kassen in ondermeer Zuid- en Noord-Holland.

De nieuwe glasregeling moet vooral telers naar de concentratiegebieden stimuleren. “We hebben daar nog tientallen hectares beschikbaar. De glastuinbouw is niet zo aan huis gebonden als bijvoorbeeld bij varkensstallen.”

Bedrijven kleiner dan 3 hectare krijgen door de nieuwe regeling niet plots meer medewerking om uit te breiden tot drie hectare. “Het klopt wel dat de kleinere bedrijven onder de drie hectare niet zo’n bijdrage te doen aan de sloop van kassen elders.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin