Doorgaan naar artikel

‘Tuinder van nu kan door als bedrijfsleider’

Voor glastuinders dient stoppen mogelijk en aantrekkelijk te zijn. Deze ondernemer kan binnen de bedrijven van de toekomst bijvoorbeeld de rol van bedrijfsleider innemen.

Die passage over ondernemerschap is opgenomen in een aantal maatregelen om het glasareaal te vernieuwen, de zogenaamde gereedschapskist. Die gereedschapskist is de vrucht van vele expertdiscussies en rondetafelgesprekken eind 2012.

De zo gewenste sanering van glas zal dergelijke keuzes voor ondernemers nodig maken. Er staat in de conceptstukken over het ondernemerschap van de huidige generatie tuinders: “De tuinder van nu is niet de ondernemer van de toekomst. De ondernemer van de toekomst is eerder een bedrijfskundige of manager (met affiniteit met de sector) die aan het hoofd staat van een (MKB-)bedrijf.”  De overheid moet ondernemerschap waar nodig en mogelijk faciliteren.

Er bestaan sterke bedrijven binnen de sector, die hierin als voorbeeld kunnen fungeren voor andere ondernemers. Deze bedrijven zouden hun boodschap aan anderen moeten uitdragen. Voor kleine bedrijven kan marketing en het onderhouden van afzetkanalen worden belegd in grotere structuren, zoals telersverenigingen.

De producenten binnen de keten zullen zich ook nieuwe rollen moeten aanmeten op gebied van teelttechniek en marketing. Men moet ook meer marktgericht en vraaggericht werken, bijvoorbeeld door met de consument in gesprek te gaan en marktonderzoek te doen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin