Glas

Nieuws

Rechtszaak Westland en Achmea na brand kas

Energiebedrijf Westland en verzekeraar Achmea moeten gezamenlijk opdraaien voor schade na een grote brand in een kas in Kwintsheul in 2006.

Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag geoordeeld in een hoger beroep zaak van Achmea tegen Westland. Achmea vindt dat de werkwijze van de monteur van Westland de oorzaak is van de brand en vindt dat Westland het grootste deel van de volledige schade van 1,8 miljoen euro moet vergoeden. Het gaat om een claim van bijna 1,6 miljoen euro.

Het Gerechtshof heeft deskundigen geraadpleegd die een relatie tussen het optreden van de monteur en de brand aannemelijk vinden, maar ook niet uitsluiten dat het elektrisch systeem in de kas mankementen heeft vertoond. Dat is niet meer na te gaan na de brand, waardoor het Gerechtshof nu vindt dat beide bedrijven 50 procent van het schadebedrag moeten vergoeden aan de anthuriumteler. De monteur heeft tot tweemaal toe de spanning ingeschakeld, terwijl voor de grondkabel een foutsituatie bestond. Die werkwijze is niet ongebruikelijk, maar kan riskant zijn, oordeelt ook het Gerechtshof.

Of registreer je om te kunnen reageren.