Glas

Nieuws

Groei wereldwijde activiteit toeleveranciers

Uit onderzoek van brancheverenigingkoepel AVAG Plus blijkt dat de tuinbouwtoeleveranciers een omzet van 2,6 miljard euro halen, waarvan een groot deel komt uit hun buitenlandse activiteiten .

De bruto toegevoegde waarde van de totale toeleveranciers in het glastuinbouwcomplex is volgens het rapport ‘Tuinbouwtoeleveranciers veroveren de wereld’ gestegen van 2 miljard in 1995 naar ruim 3 miljard euro(in 2009. daarmee is het aandeel in de toegevoegde waarde van de glastuinbouwbranche (7,2 miljard euro in 2009) gestegen van 36% naar 45%. Na 2020 zal de sector toeleveranciers (inclusief energie, uitgangsmateriaal en dienstverlening) in Nederland zelfs groter qua toegevoegde waarde worden dan de primaire tuinbouw. De toelevering biedt werk aan ongeveer 6.500 mensen.

Internationale groei
De meeste tuinbouwtoeleveringsbedrijven zijn ook in het buitenland actief, waar 11% tot soms wel 57% van de omzet wordt behaald. De helft van deze omzet wordt behaald in West Europa.

Buiten Europa zijn Rusland, Turkije, Mexico, Oost Afrika en het Verre Oosten de belangrijkste markten. De verwachting is een verdere omzetverhoging in het buitenland en gelijkblijvende of licht krimpende omzet in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.