Doorgaan naar artikel

Ook Nederlandse kassen in Kazachstan werken niet samen

Kansen voor glastuinbouw in Kazachstan zijn groot, ook voor het coöperatiemodel. Nu werken bestaande kassen met Nederlandse aansturing niet samen.

Dat blijkt uit het reisverslag van de Westlandse Tuinbouwmissie in Kazachstan van vorige maand. Bij de stad Aktobe staan kassen van Food Ventures en Greenhouse Kazachstan. Deze moderne kassen worden vanuit Nederland aangestuurd, maar deze partijen werken niet samen en stemmen niet zakelijk. Dat betekent in de praktijk dat de partijen eigen inkoop, opkweek en afzet organiseren.

Nederlandse keten als voorbeeld

De Westlandse delegatie onder leiding van burgemeester Bouke Arends zette daar tijdens de missie in april steeds het Westlandse Greenport-model tegenover. In die ketenbenadering zijn de regio’s rond de steden Aktobe en Almaty erg geïnteresseerd, blijkt uit het verlag. Die laatste stad is bezig met het tekenen en bouwen van een volledig nieuwe stad met kansen voor het intekenen van een glastuinbouwgebied. In de regio Aktobe groeit de glastuinbouw vanwege kansen door oliewinning. Het gas dat daarbij vrijkomt, wordt normaal afgefakkeld, maar kan goed benut worden in kassen.

In Kazachstan staat 2.500 hectare aan kassen geregistreerd, waaronder 300 hectare aan hightech kassencomplexen. Kazachstan heeft minstens 3.000 hectare hightech kassen nodig om zowel de binnenlandse markt als de export te voorzien van groente en fruit. Veel al gevestigde bedrijven hebben interesse in uitbreiding van bestaande complexen.

Investeerders gezocht die durven

De provincie Aktobe heeft aangegeven dat er voornamelijk behoefte bestaat aan investeerders en investeringen om meer kassen te laten bouwen. Ze zoeken dus echt bedrijven of private investeerders die een glastuinbouwbedrijf in de regio willen opzetten.

Voor investeerders is het dan wel zaak dat de overheid en banken hun transparantie en voorspelbaarheid vergroten om investeringsplannen voldoende zekerheid te geven, schrijft gemeente Westland, dat één samenwerkingsovereenkomst tekende met Aktobe en hoopt af te sluiten met Almaty. Tijdens de techniekbeurs Greentech in juni in Amsterdam hoopt Westland de band verder aan te halen met de regio’s in Kazachstan.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin