Doorgaan naar artikel

Certhon wil na overname door Japans Denso versneld groeien

Kassenbouwer, indoorfarm- en roboticaspecialist Certhon uit Poeldijk is volledig in handen gekomen van het Japanse robotica- en automotiveconcern Denso.

In 2020 nam miljardenbedrijf Denso al een minderheidsaandeel in Certhon. Na drie jaar neemt Denso nu alle Certhon-aandelen over van de gebroeders Van der Sande. Certhon en Denso gaan na de overname nog intensiever samenwerken om toekomstgerichte productiesystemen te ontwikkelen. Uit de relatie met het hoogtechnologische concern Denso ontstond recent al de Certhon tomatenoogstrobot die proefdraait in een Japanse kas en geoptimaliseerd wordt.

Directeur Lotte van Rijn wijst erop dat Certhon na de overname op dezelfde voet doorgaat. “Het huidige management blijft ook na de overname betrokken en wordt aangevuld met een Japanse collega. We blijven in Poeldijk en we blijven Certhon heten.”

Zeer lastige markt voor kassenbouwers

Van Rijn stelt dat ook de continuïteit van het bedrijf gebaat is bij de overname: “De investering van Denso zorgt ervoor dat we de continuïteit voor onze medewerkers, klanten en leveranciers, ook in de toekomst kunnen behouden. Het biedt kansen die essentieel zijn voor een bedrijf als Certhon.”

Certhon acteerde als kassenbouwer de laatste jaren op een buitengewoon uitdagende markt. Door corona vielen projecten in het buitenland stil. Door de oorlog in Oekraïne stegen prijzen van staal en glas en energie. Daardoor viel het aantal orders terug en verslechterden marges. Van Rijn: “Gelukkig stabiliseert de markt en zijn de vooruitzichten goed. Denso heeft internationaal een uitgebreid netwerk in 35 landen. Zowel technisch als commercieel biedt dat kansen.”

Certhon beaalt meer omzetin EU

De omzet van Certhon steeg in 2021 naar € 83,2 miljoen na een coronadip in 2020. De winstgevendheid verdampte wel in 2021. In 2020 was de winst na belastingen iets minder dan € 3,5 miljoen. Dat daalde in 2021 naar € 0,34 miljoen, blijkt uit het jaarverslag van Certhon uit 2021. In 2022 lag de omzet op een stabiel niveau van € 84,5 miljoen. De overige cijfers van dat jaar zijn nog niet gepubliceerd.

Certhon behaalde in het coronajaar 2021 circa € 60,7 miljoen omzet in Europa. Dat was € 39,7 miljoen in 2020. De omzet in Azië liept terug van circa € 20,6 miljoen in 2020 11,7 miljoen in 2021.

Het aantal personeelsleden in 2021 was 120 (134 in 2020). Tijdens de coronajaren bedroeg de overheidssteun voor personeel van Certhon uit de NOW-regeling circa € 3,9 miljoen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin