In een outlook voor 2025 voorziet ING stabiele resultaten voor glasgroentebedrijven. Dat wordt ook ingegeven door de zeer beperkte nieuwbouw, waardoor het aanbod in ieder geval niet groeit.
ING wijdt de zeer beperkte nieuwbouw van kassencomplexen aan onzekerheid over energie en de fors hogere bouwkosten. De bank noemt de stikstofregels niet als beperking. In België zijn de stikstofregels wel een demper op nieuwbouw, waardoor grote teeltbedrijven alleen kunnen uitbreiden door andere bedrijven over te nemen. Die tendens ziet ING ook in Nederland verder ontwikkelen. Ook in 2025 zullen bedrijven verder in omvang toenemen door autonome groei en door fusies en overnames, schrijft de bank.
Dat er nauwelijks nieuwbouw is, heeft ook een keerzijde. Het kassencomplex in Nederland wordt niet meer verjongd. De ING bank betrekt dat niet in haar analyse omdat de leeftijd van de kassen voor 2025 geen effect heeft op de markt.
Vraag naar WKK’s
ING signaleert bij zijn klanten in de glastuinbouw dat investeringen in verduurzaming aantrekkelijk blijven. Naast ledbelichting en extra schermdoeken zijn ook nieuwe WKK-installaties gewild om ‘in te spelen op de veranderende energiemarkt en om minder gas te verbruiken.’
Gemiddeld genomen hebben glasgroentebedrijven in 2024 een goed jaar achter de rug. Echter, de verschillen tussen de bedrijven nemen steeds verder toe. “Het wordt voor bedrijven steeds belangrijker om de juiste locatie te hebben en daarbij gebruik te kunnen maken van een goede energiemix”, schrijft de bank. Daarbij blijft geothermie volgens ING een belangrijke rol spelen in de nabije toekomst.