Glas

Nieuws laatste update:26 nov 2013

Minder glasgroentebedrijven willen stoppen

Het aandeel bedrijven in de glasgroenteteelt dat wil stoppen, daalt volgens onderzoeksbureau AgriDirect. Vooral tomaten- en komkommerbedrijven denken minder aan stoppen.

Vorig jaar dacht meer dan 7,5 procent van de glasgroentebedrijven aan afbouwen of stoppen. Nu ligt dat op 6,2 procent. Een verklaring geeft het bureau niet voor de daling van het aandeel bedrijven met afbouwplannen. Bij komkommerbedrijven dacht in 2012 nog 5,2 procent aan stoppen of afbouwen, dit jaar is dat 2,8 procent. Bij tomaten daalde dat percentage van 5,1 naar 2,7 procent. Bij paprika blijft dat percentage bedrijven gelijk aan 3,2. De belronde langs enkele honderden glasgroentetelers werd in september gestart en is dus recent. Het percentage stoppers in andere glasgroenteteelten moet hoger liggen, omdat gemiddeld 6,2 procent van de glasgroentebedrijven denkt aan stoppen.

 

Het aandeel glasgroentebedrijven dat wil uitbreiden loopt echter ook terug, van 9,0 naar 8,1 procent.  AgriDirect heeft telers gevraagd over toekomstplannen. Het gaat dus niet over de plannen voor volgend jaar.

Waar in 2012 procentueel nog de meeste uitbreidingsplannen te vinden waren onder de telers van opkweekmateriaal, hebben momenteel de potplantentelers (8,4 procent) de meeste uitbreidingsplannen, gevolgd door de snijbloemen- (8,2 procent) en glasgroentetelers (8,1 procent). Het hoogste percentage 'stoppers' is terug te vinden onder de snijbloementelers en met 9,0 procent zelfs hoger dan het percentage uitbreiders.

Of registreer je om te kunnen reageren.