Glas

Nieuws

Integriteit Westlandse bestuurders in twijfel

De integriteit van burgemeester Sjaak van der Tak en wethouders Theo Duijvestijn en Mohamed El Mokkadem van de gemeente Westland worden ernstig in twijfel getrokken door emeritus hoogleraar staats- en bestuursrecht Twan Tak.

Het college van B en W van de gemeente Westland ligt onder vuur. De wethouders Theo Duijvestijn en Mohamed El Mokkadem zouden hebben meebesloten over zaken waarin broers van hen waren betrokken, zonder vooraf die familiebetrekkingen te melden. Ze zouden daarmee de eigen gedragscode hebben geschonden en wellicht zelfs de Algemene wet bestuursrecht (Awb)

In opdracht van de fractie Westland Verstandig deed de Limburgse rechtsgeleerde Twan Tak onderzoek naar belangenverstrengeling of de schijn daarvan in het handelen van de twee wethouders en naar de verklaringen die burgemeester Van der Tak hier achteraf over aflegde in de gemeenteraad.

Professor Tak komt na lezing van de hem onder ogen gekomen stukken tot de conclusie dat het er alle schijn van heeft dat alle drie de bestuurders zich inderdaad schuldig hebben gemaakt aan "flagrante schendingen" van de eigen gedragscode en de Awb. Hij benadrukt daarbij dat in zijn onderzoek geen sprake was van wederhoor.

In het geval van wethouder Duijvestijn gaat het om een positief besluit op een verzoek van zijn broer namens makelaar Santen & Gasille voor de uitplaatsing van een tuinderswoning aan de Sprongenloet in Honselersdijk.

Een volledig onderzoek door een onafhankelijke onderzoekscommissie "met bewezen rechterlijke vaardigheden" zou de zaak van alle kanten moeten bekijken. Het benoemen van een dergelijke commissie is een besluit dat de gemeenteraad moet nemen. Fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig zal volgende week een voorstel daartoe aan de raad voorleggen.

Namens B en W stelt burgemeester Van der Tak  in een eerste reactie: "We hebben geen reden om te twijfelen aan de integriteit van de leden van ons college. Het college komt binnenkort met een nadere reactie op de inhoud en het gevolgde proces."

 

Lees in het document hieronder de volledige bevindingen van professor Tak

Of registreer je om te kunnen reageren.