Glas

Nieuws

Cluster telers investeert in nieuwe telen

Zes glastuinbouwbedrijven hebben samen subsidie gekregen voor investeringen in het nieuwe telen.

De subsidieregeling Marktintroductie Energie Innovaties (MEI) vergoedt voor deze bedrijven verschillende innovaties, zoals hoge drukverneveling. Door dit alles wordt de warmtebehoefte gereduceerd op de buurtbedrijven 'met ieder een geheel eigen warmtevraag'. Dat blijkt uit het overzicht van toegekende voorzieningen. Met het project van zes bedrijven is een bedrag van enkele tonnen gemoeid.

Vanuit de subsidie 2013 krijgen 10 projecten samen een bedrag van 5,4 miljoen euro subsidie. Daarmee is de regeling wel ondertekend. Er was negen miljoen euro beschikbaar, waarvoor 14 aanvragen waren ingediend. Het nu toegekende bedrag van 5,4 miljoen euro is verdeeld over 8 semi-gesloten kassystemen en 2 overige systemen.

Van de 8 goedgekeurde aanvragen voor semi-gesloten kassystemen zijn 7 projecten gericht op 'Het Nieuwe Telen'. Hierbij worden er verschillende technieken ingezet. De projecten laten een grote variëteit aan gewassen zien: (tros)tomaten, komkommers, Phalaenopsis, pluischrysant en auberginei. Het achtste project is een semi-gesloten kas in de trostomatenteelt. De projecten krijgen samen 4.750.590 euro subsidie.

Of registreer je om te kunnen reageren.