Glas

Nieuws

Areaal snoeptomaten in VS groeit explosief

NatureSweet, dat in maart EuroFresh Farms in Arizona overnam, stapt voor het merendeel van de 130 hectare over op cherry- en mini-pruimtomaten. De productie van trostomaten is gestopt en het areaal vlees- en pruimtomaten wordt sterk teruggebracht.

NatureSweet concentreert zich nog meer op cherrytomaten ('Glorys') en mini-pruimtomaten ('Cherubs'). Het bedrijf met hoofdkantoor in San Antonio (Texas) was in dit segment ook zonder de uitbreiding op de overgenomen vestigingen in Willcox en Snowflake (Arizona) al de grootste speler op de Amerikaanse markt. In Mexico biedt het bedrijf werk aan ongeveer 5000 werknemers.
NatureSweet zet ook een streep door het inzetten van gevangen. Bij de overname van EuroFresh werkten er 400 gedetineerden in vooral het pakstation in Agua Prieta, net over de Mexicaanse grens. "Eind november zal het aantal bijna nul zijn. Maar we doen alles om de 800 oorspronkelijke werknemers te behouden", zei CEO Bryant Ambelang eind oktober tegen Arizona Range News.

'Veranderingen hard nodig'

De grote veranderingen in Arizona zijn volgens Ambelang hard nodig. "EuroFresh ging niet voor niets failliet. Deze vestiging moet compleet veranderen om succesvol te kunnen zijn. De verandering van teelt vergt een grote investering, maar onze mensen werken hard en realiseren goede producties van geweldig smakende tomaten."
De tomaatjes uit Arizona worden nu nog naar het pakstation in Mexico vervoerd omdat daar de overgenomen machines staan. EuroFresh sorteerde in Willcox alleen de tros- en vleestomaten. De aanschaf van verpakkingsmachines voor Willcox wordt uitgesteld tot eind 2014. "We moeten eerst ons financiële succes bewijzen voor we machines kopen", aldus Ambelang.

Of registreer je om te kunnen reageren.