Glas

Nieuws

Werkloze getest op ‘oefenkwekerij’

Twee tuinbouwbedrijven in het Westland fungeren sinds enige tijd als oefenplek voor werklozen uit de gemeenten Rotterdam en Westland.

De bedrijven kijken welke werklozen voor welke functies geschikt zijn. Dat systeem is succesvol, zegt Marga de Goeij, wethouder in de gemeente Westland. In de Volkskrant zegt ze: “Veel werklozen die aan de slage gingen na de busbezoeken haalden de productienormen niet. Ze waren niet gewend lichamelijk actief te zijn en een dagritme te hebben. Er is meer begeleiding nodig. Ook moeten we de mensen beter selecteren, anders leidt het tot teleurstelling bij werkgevers en werknemers. Daarom werken de oefenplekken zo goed die we nu hebben in echte kwekerijen.”

De Volkskrant blikt terug op de gemeentelijke campagne in 2012 om werklozen per bus naar kassen te vervoeren. Van de 700 werklozen werken er nog 85. Veel blijken het niveau niet aan te kunnen. Toch zou initiatiefnemer, de Rotterdamse wethouder Marco Florijn het opnieuw doen. “De bustour heeft een enorm effect gehad op de discussie, bij werkgevers, werknemers en werklozen. Het is duidelijk geworden dat het niet normaal is een uitkering te hebben als je kunt werken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.