Glas

Nieuws laatste update:29 okt 2013

Telers kopen samen glasbedrijf

Twaalf telers van de Rainbow Group Holding hebben samen een teeltbedrijf in Andijk aangekocht en worden aandeelhouder.

De telers doen dat buiten de coöperatie om, laat Rainbow weten. "Het wordt dus geen dochterbedrijf, maar wel een lid van Rainbow", aldus een woordvoerder. Het gaat om een modern bedrijf met 10 hectare glasopstanden met daarbij 32 hectare grond voor uitbreidingsmogelijkheden. "Dit was een unieke kans en unieke locatie. Het momentum was ook goed, er kan gelijk gepoot worden."

Financiering van bedrijfsovername is makkelijker als het door een groep telers gaat. Banken leggen dezelfde eisen voor eigen vermogen neer voor de financiering. "Maar het zijn kleinere aandeelhouders die zo ontstaan. Het is sneller mogelijk bedrijven over te nemen." Rainbow participeert als coöperatie in Thanet Earth. Zeven telers bouwden daarnaast gezamenlijk al een nieuw bedrijf. Dit is de eerste keer dat de telers samen een bestaand bedrijf overnemen.

Het teeltbedrijf in Andijk start met een bedrijfsleider van buiten. De vroegere teler is niet bij het project betrokken. Er liggen mogelijkheden voor aardwarmte en dus de forse uitbreidingskansen. "Er zijn twee projecten waar we de schouders onder kunnen zetten, maar voorlopig beginnen we met de teelt van rode paprika."

Het areaal van Rainbow stijgt door de overname van 100 naar 110 hectare. De afzet loopt via Harvest House.

Of registreer je om te kunnen reageren.