Glas

Nieuws

Belgische tomatenprijzen 20 procent lager in 2013

De Belgische Boerenbond heeft berekend dat de Belgische tomatenprijzen tot september gemiddeld 20 procent lager waren dan in 2012.

Dat gold voor zowel de losse als trostomaten. Ook voor serresla daalden de prijzen gemiddeld 9,5 procent. Door het belang van beide producten voor de Belgische glasgroentesector blijft de globale omzet van de glasgroentensector in België achter met 7 procent. Producten als komkommer en paprika deden het beter dan vorig jaar, maar daarin heeft België geen grote positie.

Waar de omzet in glasgroente onder druk stond dit jaar, is die omzet voor vollegrondsgroente juist gestegen met 9 procent door 14 procent hogere prijzen. Vooral de prijsstijgingen voor prei en bloemkool zorgden voor een duidelijk betere prijsvorming dan in 2012.

In de eerste 8 maanden van 2013 steeg de globale omzet van de fruitsector met 27 procent in vergelijking met dezelfde periode van 2012. Hierbij gaat het om fruit dat via de veilingen gecommercialiseerd werd, met name door verdubbelde prijzen voor Conference.
De prijzen van de aardbeien stegen in 2013 met 24 procent tegenover de eerste 8 maanden van 2012, terwijl de gecommercialiseerde hoeveelheden aardbeien met 11 procent terugliepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.