Glas

Nieuws

Aubergines stevig en zonder zwart zaad

De kwaliteit van aubergines werd na zes dagen bewaren gemiddeld op 7,4 beoordeeld. De stevigheid was ook na 10 dagen nog goed en er werd in geen van de 21 partijen zwart zaad aangetroffen. De houdbaarheid was na tien dagen bewaren wel beduidend minder dan in de proeven van augustus en september.

Deze conclusie is te trekken uit de derde en laatste houdbaarheidsproef die afgelopen week twee maal is beoordeeld.  De dozen werden weggezet in een koelcel bij 15 graden en een rv van boven 90. "Dat is vochtiger dan normaal omdat de deur de hele dag dicht blijft. Dat is goed voor de stevigheid maar nadelig voor het ontstaan van rot op vrucht en kelk", zegt proefbegeleider Cock van der Knaap. Hoewel Taurus en Beyonce gemiddeld beter scoorden dan Bartok en vooral Jaylo, kwam na tien dagen bewaren in alle productierassen in meer of mindere mate rot voor. De verschillen tussen de herkomsten zijn echter groot. Twee herkomsten van Bartok met een minder goede score staan bijvoorbeeld tegenover drie herkomsten waar geen of nauwelijks rot in voorkomt.

Gewasstand en handling

"De houdbaarheid verdient zeker aandacht maar is afhankelijk van veel factoren", zegt Van der Knaap. "Zelfs binnen een bedrijf kan de ene afdeling beter  scoren dan de ander.  De gewasstand en de bemesting is van groot belang. Staat het gewas niet te vegetatief, is de ec en het kaliumgehalte op tijd verhoogd en neemt de plant voldoende magnesium en zink op?" Daarnaast speelt handling bij oogsten en sorteren een grote rol, hoewel ook nu de vruchten geen handlingschade lieten zien. Opvallend is dat in de bewaarproef zelfs na 10 dagen geen rot werd gevonden in de dozen met proefnummers. De proefnummers krijgen dezelfde behandeling in de kas. Het enige verschil is dat de vruchten niet over de sorteermachine gaan voor ze worden weggezet in de bewaarproef.

'Ethyleenvreter' geen effect

Deze keer haalden Cock en Alex van der Knaap twee dozen per partij op, waarna steeds een doos werd weggezet met een ethyleen-absorberende capsule erin. Door uit de vruchten vrijkomend ethyleen te binden zouden de capsules de veroudering tegen gaan. In de resultaten werden geen invloeden vande capasules vastgesteld. De 'ethyleenvreters' waren geleverd door De Jong Verpakking in De Lier. "Een eerste proefje met paprika was wel succesvol", aldus commercieel directeur Arie Barendregt van De Jong Verpakking. "Na een aantal weken oogden de paprika's een stuk verser en frisser dan zonder de ethyleeneenheden. TNO voert nu een test uit naar de voedselveiligheid van deze eenheden. Totdat daar uitsluitsel over is mogen ze nog niet gebruikt worden", aldus Barendregt.

Of registreer je om te kunnen reageren.