Glas

Nieuws

Eerste aardwarmte komkommers worden geoogst

Bij de tuinbouwbedrijven Mts. Gebroeders Vahl en Kwekerij Voorhof in IJsselmuiden zijn de eerste aardwarmtekomkommers officieel geoogst.

Beide bedrijven, die samen het eerste Nederlandse aardwarmtecluster vormen, zijn eind vorig jaar aangesloten op een aardwarmtebron die vanuit bijna 2 kilometer diepte warm water van ongeveer 74 graden Celsius oppompt. Hierdoor hoefde 70 procent minder aardgas gebruikt te worden. Hadden zij in het verleden nog ongeveer 0,2 m³ aardgas per komkommer nodig, dat is nu teruggebracht naar 0,06 m³ per komkommer. Doel is om dit met nieuwe energiezuinige teelttechnieken berder terug te gaan dringen tot 0,02 m³ per komkommer.
Gaskraan bijna dicht gedraaid
André Vahl van Mts. Gebroeders Vahl: “In het verleden moesten we in de winter de gaskraan vol openzetten om het warm te houden in de kas. Deze winter hebben we, toen de aardwarmtebron aangezet is, de gaskraan bijna helemaal dichtgedraaid. We zijn er nog niet. We gaan ons energiesysteem nog verder aanpassen door het slim inzetten van dubbele energieschermen, luchtbehandeling, groeibuizen en de warmtebuffer. Op termijn denken we zelfs aan een warmtepomp of ondergrondse warmteopslag. Dan behoort het gebruik van aardgas voor het verwarmen van onze kas tot het verleden.”
René Kalter van Kwekerij Voorhof heeft deze winter rond de 80 procent aardgas bespaard.”Het klimaat in de kas is uitstekend te regelen met de aardwarmtebron. De bron levert een constante hoeveelheid warmte. Ons gewas reageert daar goed op, met een sterke komkommerplant die een uitstekende kwaliteit komkommer levert."

Of registreer je om te kunnen reageren.