Glas

Nieuws

VS verzwaart importeisen tomaat

De Verenigde Staten hebben de importeisen voor tomaat opnieuw aangescherpt, waar het landen betreft die door Amerika bestempeld zijn als potentiële verspreiders van de Tuta Absoluta.

Dat valt op te maken uit een brief aan exporteurs, die de Amerikaanse plantinspectiedienst APHIS heeft gestuurd begin augustus. Volgens een woordvoerder van Frugi Venta betekent de aanpassing een nieuwe verzwaring.

De export naar Amerika had al de beperking dat alleen geëxporteerd mocht worden vanuit een gesloten kas, daar is nu ook een verbod bijgekomen op het exporteren van groene delen aan het product, wat feitelijk betekent dat trostomaten uitgesloten zijn van export.
Het is nog niet duidelijk welke invloed dit heeft op de export van tomaten naar de VS. Wel verwacht de branchevereniging dat aanpassing aan de nieuwe eisen aanzienlijke extra kosten voor exporteurs met zich mee zal brengen.
De export naar Amerika is de afgelopen jaren al sterk teruggelopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.