Glas

Nieuws laatste update:15 aug 2012

Snuitkever aangetroffen in paprikakas Westland

Bij een paprikateler in het Westland is de schadelijke snuitkever Pepper weevil aangetroffen. Ook bij een collega-bedrijf is vermoedelijk de aanwezigheid van de kever geconstateerd.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). De teler heeft de aanwezigheid van de kever zelf in juli al bij de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gemeld. |

Hoe de kever in de kas is gekomen, is niet bekend. “Onmiddellijk na constatering van de vondst heeft de NVWA de afzet van het bedrijf stilgelegd en de plantenresten gecontroleerd en onder toezicht afgevoerd”, zo meldt het ministerie op zijn website.

Op een andere bedrijfslocatie van de teler is geen kever aangetroffen, maar bij een naastgelegen bedrijf hoogstwaarschijnlijk wel. Inmiddels is begonnen met de ruiming van de kas.

De snuitkever kan veel schade veroorzaken aan de paprikateelt, maar heeft onder de EU-regelgeving geen bestrijdingsplichtige status.

Staatssecretaris Henk Bleker van ELI heeft,  vooruitlopend op de oprichting van een Plantgezondheidsfonds, al aangegeven dat een deel van de schade voor de ondernemer wordt vergoed. Het gaat om een vergoeding van 25 procent van de gemaakte kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.