Glas

Nieuws

Makelaars zinnen op maatregelen glasmarkt

Dertien makelaars in glastuinbouwbedrijven werken sinds kort samen in de Vereniging Glastuinbouwmakelaars Nederland. De eerste stap was de te koop staande glastuinbouwbedrijven op één plaats op internet te tonen.

Daarmee is de doelstelling van de vereniging nog niet bereikt, zegt voorzitter Daan van Winden van de vereniging en zelf directielid van kantoor Vollebregt Barten.  “De etalage is wel de meest in het oog springende, maar we voeren ook overleg waarbij we de algehele gang van zaken bespreken in de markt en kijken waar we de verhandelbaarheid kunnen verbeteren en de doorstroming kunnen verhogen.” Dat moet niet uitgelegd worden als het vormen van treintjes, zoals bij koopwoningen. “Ik kan daar in deze fase niets over zeggen.”

De vereniging heeft Zadelhoff nog niet als lid. Die uitvoerder van online veilingen van bedrijven van de Rabobank staat misschien nog ver af van de vereniging. “Het is de vraag of dat qua werkwijze past bij de vereniging, maar het heeft zich nog niet voorgedaan.”

Makelaars hebben zich steeds kritisch uitgelaten over de onlineverkopen van de bank. Van Winden weet dat de Rabobank nadenkt over hoe de waardedaling een halt kan worden toegeroepen. “Iedereen in de sector, banken, LTO en makelaars kijkt naar wat ze kunnen betekenen voor de markt. Dat doet iedereen voor zichzelf. Als dat zou leiden tot landelijk overleg, staan we daar als makelaars open voor.”

Dat de Tweede Kamer een glasfonds wil opstellen, weet Van Winden. Hij is positief over elk initiatief om de markt vlot te trekken.  Die discussie steekt met enige regelmaat de kop op, weet hij. Het is daardoor moeilijk te zeggen wat zo’n fonds zou kunnen betekenen om de waardedaling van soms 40 procent te keren.

Het samengebrachte aanbod op de website van de makelaars is nog niet het hele landelijke aanbod. Daarvoor is een aantal kantoren nog niet aangesloten. Stille verkoop is zeer beperkt, dus wat we zien is het daadwerkelijke aanbod, zegt Van Winden. Naast de stijging in het aanbod aangeboden bedrijven voor verkoop, groeit ook het aanbod van te pachten bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.