Glas

Nieuws

Bergerden krijgt weer lucht met subsidiebesluit

Het samenwerkingsverband Bergerden komt niet in extra financieel zwaar weer nu de minister van EL&I toch het toegezegde subsidiebedrag van 12,1 miljoen euro toekent.

Deze gelden uit de Stimuleringsregeling Duurzame Glastuinbouw (Stidug) zijn toegekend aan het ontwikkelen van het hele gebied Bergerden, maar de ontwikkeling staat al jaren stil, zegt projectmanager Thijs Zee. “We dachten dat het gebied in 2012 vol zou lopen, maar dat is niet gelukt. Er was het gevaar dat we geld zouden moeten terug storten, maar dat is nu van de baan. Het samenwerkingsverband van de twee gemeentes zit in financieel zwaar weer. We zouden financieel in problemen zijn gekomen.”

Van dat bedrag is al ruim 9 miljoen euro uitgegeven. Het resterende bedrag ontvangt het gebied nu ook.  Zee ziet het als erkenning voor de inspanning voor een duurzame ontwikkeling van het gebied.

Daarmee krijgt Bergerden langer de tijd om het hele gebied te ontwikkelen. Er is nu een termijn afgesproken tot 2018. De verlengde verplaatsingsregeling van de provincie Gelderland kan helpen het gebied te ontwikkelen. Er zijn twee telers met interesse in vestiging in concentratiegebied Bergerden, maar dan moet het bedrijf eerst verkocht worden. “De vraag naar deze bedrijven is er bijna niet en om die grond te ontwikkelen voor woningbouw is ook lastig.”

Of registreer je om te kunnen reageren.