Glas

Nieuws

Zijwaartse trend olie- en gasprijzen

Gedurende de hele maand maart bewogen de olieprijzen voornamelijk zijwaarts. In het geval van Brent gebeurde dat binnen een bandbreedte van ongeveer tussen 125 en 127 USD.

In april hebben we een daling van de olieprijs gezien. Deze werd met name veroorzaakt door afnemend vertrouwen in de Europese economie, en een juist toenemend vertrouwen in een diplomatieke oplossing voor de situatie rond Iran.
Inmiddels lijken we weer een nieuwe zijwaartse trend gevonden te hebben, zo rond de 119 USD en 90 EUR per vat Brent-olie. Dit is dus een kleine stijging ten opzichte van een week geleden. De voornaamste onderliggende factoren waren van macro-economische aard. En die onderstreepten nog eens het beeld dat we de laatste maanden veelvuldig zien; een stabiele Amerikaanse economie, versus een kwakkelende Europese. Ook nu weer namen de zorgen over Europa nog weer wat verder toe. De analisten van Reuters stelden de toch al niet rooskleurige groeiverwachtingen voor Griekenland, Portugal en Spanje verder naar beneden bij. Dat laatste land is in Q1 van 2012 voor het tweede kwartaal op rij gekrompen en zit dus nu ‘officieel’ weer in een recessie. Ook de UK en Italië krijgen het bijzonder zwaar, aldus Reuters.
Ondertussen laten India en China stabiele groeicijfers zien. De groeiverwachting voor de VS werd zelfs nog wat naar boven bijgesteld. Daarnaast werden de afgelopen twee weken in de VS veel positieve bedrijfsresultaten bekendgemaakt. Gevolg van al deze ontwikkelingen was dus een lichte stijging. Een stijging die aangeeft dat men niet al te veel vertrouwen heeft in een structurele oplossing voor Iran. En dus blijft de groeiende vraag van de VS, India en China de olieprijs hoog houden.

Gasprijzen zeer bewegelijk
Ook de gasprijzen bewogen voornamelijk zijwaarts. Al sinds februari schommelen de cal-13 en cal-14 prijzen tussen de 26 en 27 €ct/m3. Dinsdagochtend 2 mei stonden we, met 26,49 €ct/m3 voor beide jaren, dan ook weer nagenoeg op hetzelfde niveau als twee weken geleden.
Dit betekent niet dat de gasprijzen nauwelijks bewogen hebben; we hebben eerst een daling van ongeveer een halve cent gezien, die daarna weer goedgemaakt is. Deze daling werd veroorzaakt door de slechte economische vooruitzichten en bijbehorende lage vraag. Daarbij is gas op dit moment te duur om voor elektriciteitsproductie te worden gebruikt. De spotprijs voor gas daalde eveneens, en maakte daarmee nog verdere ruimte voor een daling van de termijnprijzen. Ook voor de spotprijzen geldt dat gas te duur is om elektriciteit mee op te wekken. Kolencentrales worden ingezet, of de stroom wordt uit Duitsland gehaald. Hoe dan ook, vraag naar gas blijft uit. Er is ook meer aanvoer van LNG, aangezien de vraag daarnaar in Azië in deze tijd van het jaar afneemt.
De laatste dagen vertonen echter juist weer stijgende termijnprijzen voor gas. Ook hier geldt dat de stijgende spotprijs de prijzen voor cal-13 en 14 voorgaat. De voornaamste oorzaak daarvan ligt in het Verenigd Koninkrijk, waar een tekort ontstond door problemen met de levering uit het South Moracambe gasveld. Ook de toevoer vanuit andere leidingen en LNG viel tegen. Dit tekort werd onder andere aangevuld met gas dat via de BBL-pijpleiding vanuit Nederland aangevoerd werd, waardoor de spot- en day ahead-prijzen voor gas ook hier stegen. Wat weer aanleiding was voor stijgende termijnprijzen. De komende dagen wordt weer kouder weer verwacht, wat een verdere stijging zou kunnen betekenen.

Lichte daling termijnprijzen Elektriciteit 2013
Na een lang weekend (Koninginnedag in Nederland, en daarna Dag van de Arbeid in bijna de gehele rest van Europa) met weinig handel kunnen we de balans van de afgelopen veertien dagen opmaken: een lichte daling voor de termijnprijzen voor elektriciteit.
Met name vorige week zagen we dalende prijzen, zowel op de korte als lange termijn. De kortetermijnprijzen daalden onder invloed van eveneens dalende gas- en kolenprijzen. Daarnaast waren er in grote delen van Europa vakanties, en was het relatief warm en zonnig weer met veel wind. De gevolgen: lage vraag, hoge productie, dus lage prijzen. We zien nu dat de verwachtingen voor de komende dagen weer kouder zijn, met stijgende spotprijzen als gevolg.
De prijzen voor de lange termijn bewogen zich netjes in de dalende trend waar ze sinds 1 maart in zitten. Dit gebeurde - behalve door de dalende kortetermijnprijzen - onder invloed van dalende kolenprijzen. Voorraden kolen zijn enorm opgelopen doordat hier lange termijn contracten voor levering zijn afgesloten. Daarnaast is er met name in de VS veel minder vraag naar kolen omdat de gasprijzen daar op een historisch laag punt staan. Er zou nog wel eens wat verdere ruimte voor een daling van de kolenprijs kunnen zijn, met meedalende elektriciteitsprijzen tot gevolg. De CO2-prijs is ondertussen weer iets gestegen omdat de verwachting is dat de EU wel een manier zal gaan vinden om minder certificaten op de markt te brengen. Voorlopig, echter, ligt Polen nog altijd dwars. 


Bron: Powerhouse

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.