Glas

Nieuws

Stijging olieprijs zet door

De stijging van de olieprijs die ongeveer een maand geleden inzette toen een vat (Europese) Brent-olie ongeveer 110 USD kostte, is de afgelopen twee weken doorgezet. Inmiddels noteert Brent iets meer dan 121 USD, een stijging van zo’n 10% ten opzichte van een maand geleden.

De eerste oorzaak voor deze stijging lag vorige week in de Iranese aankondiging om alle olietransporten naar Groot-Brittannië en Frankrijk per direct stop te zetten. En daarmee bereikte Iran precies wat het wilde: onrust, gevolgd door stijgende olieprijzen. Die stijgende olieprijs resulteert namelijk in hogere opbrengsten voor de olie die Iran nog wel gewoon aan andere landen verkoopt. De impact van deze exportstop naar de UK en Frankrijk was feitelijk echter gering. Beide landen importeerden toch al nauwelijks Iranese olie en waren daar recent zelfs volledig mee gestopt, zo berichtte de International Energy Agency.
Daarnaast reageerden beurzen en koersen opgelucht op het akkoord dat gesloten werd met Griekenland over een verdere uitbreiding van de Europese steun. Het vertrouwen dat dit akkoord er zou komen zagen we vorige week ook al terug in stijgende beurskoersen. Er ontstaat onder handelaren weer wat meer risicobereidheid, met stijgende koersen en olieprijzen tot gevolg. Dit vertrouwen beperkt zich niet tot handelaren; ook China steunde de Euro via een verruiming van het eigen monetair beleid.

Gastoevoer weer stabiel
De spectaculair hoge gasprijzen die we twee en drie weken geleden zagen op de Europese spotmarkten behoren weer tot het verleden. Zagen we toen nog noteringen van tegen de 40 €ct/m3, inmiddels noteert de LEBA day-ahead prijs weer iets minder dan 23 €ct/m3. Het einde van de koude periode is hier de voornaamste oorzaak voor. Ook liggen de zorgen over de aanvoersituatie weer achter ons; zowel vanuit Noorwegen als vanuit Rusland is de gastoevoer weer stabiel en op het gebruikelijke niveau.
De termijnprijzen trekken zich ondertussen van deze schommelingen weinig aan. Tijdens de heftige stijging van de spotprijzen stegen de termijnprijzen nog wel mee (zowel cal-13 als cal-14 steeg met ongeveer een cent), maar de recente daling laat de termijnprijzen onaangeroerd.
Meer dan kleine schommelingen zien we niet. De gasprijzen voor de komende jaren bevinden zich beide vlak boven de 26 €ct/m3, vrijwel op hetzelfde niveau als veertien dagen geleden. En eigenlijk is dat opvallend: de vraag is voor de tijd van het jaar nog altijd nog steeds erg laag, maar de prijzen blijven relatief hoog. Andere oorzaken dan het gestegen vertrouwen en de stijgende olieprijs zijn daarvoor niet aan te dragen.

Klein dipje elektriciteitsprijzen
“Mocht de temperatuur weer zakken en de spotprijzen voor de fuels weer afnemen, dan zullen we de elektriciteitsprijzen ook weer zien volgen”, stond twee weken geleden op deze plaats. En zo geschiedde inderdaad. De spotprijzen voor de fuels (met name die voor gas) leverden hun enorme stijging zo goed als volledig weer in en de elektriciteitsprijzen volgden deze trend. De spotprijzengrafiek levert hier een illustratief beeld bij.
De elektriciteitsprijzen voor 2013 bevinden zich nu weer op ongeveer hetzelfde niveau van een twee weken geleden. In de tussentijd hebben we een klein dipje gezien. In grote lijnen volgt elektra hiermee de prijzen van haar grondstoffen, en van CO2.
Vooral de emissierechten lieten veel beweging zien. In eerste instantie werden die goedkoper, net als de fuels, maar de afgelopen dagen hebben we een scherpe stijging gezien. Deze stijging wordt veroorzaakt door onrust over een plan van de Energy Efficiency Directive van de EU. Zij stellen voor een groot aantal CO2-certificaten van de markt te halen, om op die manier de prijs voor emissierechten weer te doen stijgen. Het Europees Parlement zal hier in maart over stemmen, dan weten we echt waar we aan toe zijn. Een eerste reactie was dus in ieder geval een scherpe stijging in de prijs van de rechten. Overigens leek hier wel het traidersgezegde “buy the rumour, sell the fact” opgeld te doen, want nadat het plan definitief bekend werd zagen we een juist kleine daling in de prijs van emissierechten, na de stijging in de dagen daaraan voorafgaand.


Bron: Powerhouse

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.