Glas

Nieuws

Marokko weer ruim boven tomatenquotum

De Marokkaanse tomatenexport is in oktober weer ruim boven het toegestane volume uit gekomen. Ook zakte de invoerprijs begin november onder de afgesproken norm.

Dat blijkt uit recente cijfers. De totale export naar Europa in oktober komt ruim boven de 20.000 ton, daar waar 13.350 ton is toegestaan volgens het Europese handelsverdrag. De overschrijding van export vanuit Marokko wordt gecamoufleerd doordat een deel van de tomaten ingevoerd wordt onder internationale handelsvoorwaarden (GATT).

Volgens de eigen opgave van Marokko komt de export uit op ruim 12.500 ton. Overigens is de import wel lager dan in 2011, toen zat Marokko in oktober nog op een totaal van meer dan 30.000 ton. Volgens bronnen is de import vanuit Marokko lager omdat het seizoen een moeizame start kende. In november lijkt de aanvoer weer aan te trekken.

Invoertarieven
Begin november is er bovendien sprake van een dalend invoertarief. De Europese norm is 46,10 euro per 100 kilogram, maar het tarief zakte in de eerste week ruim onder de 40 euro.

De Zuid-Europese lidstaten zitten dinsdag met elkaar om tafel om te kijken hoe de situatie kan worden aangepakt. Met name Spanje vreest dat de invoer van Marokkaanse tomaten de markt verder onder druk zet. Volgens recente prijsgegevens zakt de tomatenprijs voor Spaanse tomaten in week 45 weg tot onder de 50 cent per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.