Glas

Nieuws 1 reactielaatste update:8 feb 2011

Diffuus glas met hoge lichttransmissie is er al

Diffuus glas met een oppervlaktestructuur heeft in natte toestand een hogere transmissie dan nat standaard glas. Dit was de verrassende uitkomst van een onderzoek naar de invloed van condens door Wageningen UR Glastuinbouw.

In een proefkasje in een klimaatcel werden bij verschillende kasdekken de invloed van condens op de lichttransmissie en de energiebalans onderzocht.  De  meest opmerkelijke ontdekking was dat de transmissie van het diffuse glas met oppervlaktestructuur (Vetrasol 503) niet beïnvloed wordt door condensvorming. De transmissie ging nauwelijks achteruit.  De lichttransmissie van een volledig gecondenseerd kasdek van standaard enkel glas is 7,4 procent lager dan in droge toestand. 

Transmissie blijft gelijk
Ondanks de haze-factor van 70 procent liet Vetrasol 503 in de proef in droge toestand evenveel en in natte toestand zelfs 5 procent meer PAR-licht door dan standaard enkel glas. De positie van de structuur (binnen of buiten) maakt niets uit voor de lichtdoorlatendheid. Beide effecten zouden verklaard kunnen worden uit de hellingshoek van de ‘kleine pyramides’ in de structuur . “Mogelijk vangen deze ‘pyramides’ het gereflecteerde licht uit de condensdruppels op”, oppert onderzoekster Cecilia Stanghellini. “Om dat precies te weten moet dit apart worden onderzocht. Maar het is waarschijnlijk dat dit effect bij alle soorten diffuus glas met een oppervlaktestructuur zal plaatsvinden.” 

Condens kost 3 procent PAR-licht
Condens speelt een belangrijke rol. Volgens  berekeningen met Kaspro van Wageningen UR Glastuinbouw voor tomaat is op het kasdek 85 procent van de daguren condens aanwezig. Wanneer aangenomen wordt dat condens het glasoppervlakte gemiddeld voor 50 procent bedekt  is het lichtverlies door condensatie op jaarbasis 3,1 procent (50%x7,4%x85%).  Lichtverliezen door condensatie worden  zelden betrokken in de vergelijking van verschillende kasdekmaterialen.

Lees meer over dit onderzoek in G&F Magazine dat op 4 februari verschijnt. Het rapport van het onderzoek is hier te downloaden. Kijk hier voor een foto-impressie van dit bijzondere onderzoek. 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Eén reactie

 • no-profile-image

  Harald Vahl

  Interessante proef. Kanttekeningen: Condensatie kan ook op vlak glas een geringe lichtwinst geven. Cruciaal is of er een waterfilm wordt gevormd of dat de
  condensatie als druppels optreedt.
  Dat diffuus glas met oppervlaktestructuur niet achteruit gaat in lichttransmissie
  als condensatie optreedt is juist geen verrassing, het is een logisch gevolg. Om
  deze reden zijn in het verleden bijvoorbeeld polyester films op de markt gebracht met juist dit effect: Geen lichtverlies of zelfs een iets verhoogde lichtdoorlatendheid bij condensatie!.
  Als aanvulling op dit onderzoek is het noodzakelijk in de praktijk te gaan kijken naar het optreden en de vorm van condensatie. Heel vaak is bij nieuw glas de condensatie in druppelvorm en treedt dus in die situatie lichtverlies op. Echter, na verloop van een of meer jaren zal de condensatie meer als waterfilm optreden en de druppelhinder sterk verminderen. (Wie heeft daar nog het geduld voor?) Men heeft dit verschijnsel soms geprobeerd te verminderen door het nieuwe glas te reinigen. Een van de genoemde boosdoeners waren bijvoorbeeld restanten siliconenolie afkomstig van afdekrubbers op de glasroeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.