Glas

Foto & video

Druiven terug in de kas

Wijnerij De Belaeving deed dit jaar mee aan Kom in de Kas in de gemeente Peel en Maas. Daarmee zijn de druiven terug in de kas, zij het dat ze nu bestemd zijn om wijn van te maken.

De kas ziet er ook anders uit dan de vroegere Westlandse druivenkassen waarin de tuinbouw ooit begon. Volgens de de wijnerij in Eghel staan er nergens ter wereld op deze schaal wijndruiven in een kas.

Verschillende druivenrassen werden in 2015 geplant in een kas van 2 hectare in Eghel, nabij Helden. In de ene helft van de kas staan witte druiven en in de andere helft blauwe. In totaal staan er tienduizend wijnstokken. Een stok kost €1,70 en de aanleg €4 per vierkante meter aan materiaalkosten en €5 aan arbeid. De eerste oogst van de druiven staat voor dit jaar op het programma. Dat betekent dat er volgend jaar voor het eerst flessen witte wijn beschikbaar zijn en over drie jaar de eerste rode wijn. Die moet namelijk langer rijpen.

Volg het proces en bekijk de benodigde apparatuur voor professionele wijnbouw zoals die bij Wijnerij De Belaeving in gebruik gaat komen.

Foto

 • Wijnerij De Belaeving omvat twee locaties. Er is een wijngaard van 2 hectare buiten met daarbij een restaurant en er is een kas van 2 hectare met een cafeetje. De verwachte productie uit de kas zal op 20.000 liter wijn per jaar uitkomen.

  Wijnerij De Belaeving omvat twee locaties. Er is een wijngaard van 2 hectare buiten met daarbij een restaurant en er is een kas van 2 hectare met een cafeetje. De verwachte productie uit de kas zal op 20.000 liter wijn per jaar uitkomen.

 • In de rode wijngaard staan 4.800 stokken die goed zijn voor een productie van 7.000 kilo druiven per jaar. In augustus/september 2016 volgt de eerste oogst voor de eerste rode wijn over drie jaar. Dat zal een Spaanse Temperanillo zijn en twee Zuid-Franse wijnen, Cabernet Sauvignon en Merlot.

  In de rode wijngaard staan 4.800 stokken die goed zijn voor een productie van 7.000 kilo druiven per jaar. In augustus/september 2016 volgt de eerste oogst voor de eerste rode wijn over drie jaar. Dat zal een Spaanse Temperanillo zijn en twee Zuid-Franse wijnen, Cabernet Sauvignon en Merlot.

 • Tijdens Kom in de Kas op 3 april beginnen de druivenstokken net uit te lopen. Het is de bedoeling om de trossen in twee lagen op 1-jarig hout te krijgen. Eentje in de onderste laag van het gewas en eentje door takken te leiden in de bovenste laag van het gewas.

  Tijdens Kom in de Kas op 3 april beginnen de druivenstokken net uit te lopen. Het is de bedoeling om de trossen in twee lagen op 1-jarig hout te krijgen. Eentje in de onderste laag van het gewas en eentje door takken te leiden in de bovenste laag van het gewas.

 • In de witte wijngaard staan 5.600 stokken, goed voor een eerste oogst van 8.500 kilo druiven in augustus. Witte wijn wordt twee maanden na de oogst geconserveerd en moet dan nog twee maanden rusten. Eind maart/begin april 2017 wordt de eerste witte wijn gebottled: een Chardonnay (droog en mousserend) en twee soorten Riesling (droog en lichtzoet).

  In de witte wijngaard staan 5.600 stokken, goed voor een eerste oogst van 8.500 kilo druiven in augustus. Witte wijn wordt twee maanden na de oogst geconserveerd en moet dan nog twee maanden rusten. Eind maart/begin april 2017 wordt de eerste witte wijn gebottled: een Chardonnay (droog en mousserend) en twee soorten Riesling (droog en lichtzoet).

 • Na het oogsten gaan de druiven in de ontsteler om de vruchten van de steeltjes te scheiden.

  Na het oogsten gaan de druiven in de ontsteler om de vruchten van de steeltjes te scheiden.

 • Na het ontstelen volgt het persen van de druiven om de schillen en de pitten van het sap te scheiden.

  Na het ontstelen volgt het persen van de druiven om de schillen en de pitten van het sap te scheiden.

 • De geperste blauwe druiven gaan daarna direct in een onderdompeltank van 2.200 liter. In de tank ziet de mevrouw op de foto een dompelaar die de massa regelmatig mengt. Het zo ontstane gistingsproces duurt twee weken. Dan gaat een gedeelte over naar kleinere tanks van 1.050 liter en een gedeelte komt in houten vaten. Na zeventien maanden worden deze twee bij elkaar gevoegd.

  De geperste blauwe druiven gaan daarna direct in een onderdompeltank van 2.200 liter. In de tank ziet de mevrouw op de foto een dompelaar die de massa regelmatig mengt. Het zo ontstane gistingsproces duurt twee weken. Dan gaat een gedeelte over naar kleinere tanks van 1.050 liter en een gedeelte komt in houten vaten. Na zeventien maanden worden deze twee bij elkaar gevoegd.

 • Na de gisting gaat de gegiste vloeibare massa door een filter om de wijn helder te krijgen.

  Na de gisting gaat de gegiste vloeibare massa door een filter om de wijn helder te krijgen.

 • De vloeibare massa die uiteindelijk in wijn verandert, trekt tijdens Kom in de Kas een massa publiek.

  De vloeibare massa die uiteindelijk in wijn verandert, trekt tijdens Kom in de Kas een massa publiek.

 • Witte wijn gaat na het persen en filteren in lager-tanks van 1.050 liter om langzaam te gisten (fermenteren). Natuurlijke fruitsuikers worden tijdens dit proces omgezet in alcohol en koolzuur. Na twee maanden volgt het conserveren van de wijn, waarna de wijn nog twee maanden rust.

  Witte wijn gaat na het persen en filteren in lager-tanks van 1.050 liter om langzaam te gisten (fermenteren). Natuurlijke fruitsuikers worden tijdens dit proces omgezet in alcohol en koolzuur. Na twee maanden volgt het conserveren van de wijn, waarna de wijn nog twee maanden rust.

 • Wijn maken kan niet alleen van druiven... Dit is op verzoek van een glasteler gedaan.

  Wijn maken kan niet alleen van druiven... Dit is op verzoek van een glasteler gedaan.

 • Zelfs de kleinste details zijn fotogeniek.

  Zelfs de kleinste details zijn fotogeniek.

 • Uiteraard zijn als afsluiting de soorten witte wijnen die er vanaf het voorjaar van 2017 zullen zijn alvast voor te proeven.

  Uiteraard zijn als afsluiting de soorten witte wijnen die er vanaf het voorjaar van 2017 zullen zijn alvast voor te proeven.

 • Naast wijn produceert de wijnerij ook drie likeuren op basis van diverse vruchten, kruiden en andere ingrediënten. Deze distilleerketel van 200 liter is uiteindelijk goed voor 20 tot 40 liter basisvloeistof van 40 tot 50% alcohol. Dat product gaat in flessen en vormt de basis voor de likeuren variërend van 25 tot 35% alcohol. Ook vormt de basisvloeistof een halffabricaat voor de verkoop.

  Naast wijn produceert de wijnerij ook drie likeuren op basis van diverse vruchten, kruiden en andere ingrediënten. Deze distilleerketel van 200 liter is uiteindelijk goed voor 20 tot 40 liter basisvloeistof van 40 tot 50% alcohol. Dat product gaat in flessen en vormt de basis voor de likeuren variërend van 25 tot 35% alcohol. Ook vormt de basisvloeistof een halffabricaat voor de verkoop.

 • Kom in de Kas zou Kom in de Kas niet zijn, als een (alcoholvrije) attractie voor (ver) onder de achttien jaar niet aanwezig zou zijn...

  Kom in de Kas zou Kom in de Kas niet zijn, als een (alcoholvrije) attractie voor (ver) onder de achttien jaar niet aanwezig zou zijn...

Of registreer je om te kunnen reageren.