Glas

Foto & video 1 reactie

‘Bij ons wordt het steeds kleinschaliger’

Broer en zus Cees en Janneke Klootwijk uit Raamsdonk specialiseerden zich in de teelt en verkoop van ‘vergeten groenten’. Zelfs de oude zaaimachine van opa is onder het stof vandaan gehaald. Door de nauwe contacten met koks en horecagroothandelaren krijgen ze steeds specifiekere vragen. De zelfontwikkelde teelt van ‘microgroenten’ is daarvan een gevolg. “Bij ons wordt het steeds kleinschaliger en diverser.”

Foto

 • Sinds Janneke en Cees Klootwijk in 2006 het bedrijf van hun ouders overnamen zijn de gangbare bladgroenten als sla en paksoi steeds meer vervangen door ‘vergeten groenten’. “Als je in een keer je grootste afnemer kwijtraakt moet je wat anders.”

  Sinds Janneke en Cees Klootwijk in 2006 het bedrijf van hun ouders overnamen zijn de gangbare bladgroenten als sla en paksoi steeds meer vervangen door ‘vergeten groenten’. “Als je in een keer je grootste afnemer kwijtraakt moet je wat anders.”

  Foto: Peter Roek
 • Snijbiet in 6 verschillende kleuren vormt nu het hoofdgewas; ongeveer eenderde van het kasareaal van 2,2 hectare

  Snijbiet in 6 verschillende kleuren vormt nu het hoofdgewas; ongeveer eenderde van het kasareaal van 2,2 hectare

  Foto: Peter Roek
 • Een andere oude teelt is de Bloemendaalse ‘gele’ kool

  Een andere oude teelt is de Bloemendaalse ‘gele’ kool

  Foto: Peter Roek
 • De ‘palmkool’ blijft tot kerstmis staan. Door steeds de onderste bladeren te plukken doet hij zijn naam steeds meer eer aan

  De ‘palmkool’ blijft tot kerstmis staan. Door steeds de onderste bladeren te plukken doet hij zijn naam steeds meer eer aan

  Foto: Peter Roek
 • Van de ‘blauwe schokker’, een capucijner, worden de eetbare bloemen geplukt

  Van de ‘blauwe schokker’, een capucijner, worden de eetbare bloemen geplukt

  Foto: Peter Roek
 • De paksoi staat er niet voor de zaadproductie. Ook hiervan gaan de bloemen naar restaurants

  De paksoi staat er niet voor de zaadproductie. Ook hiervan gaan de bloemen naar restaurants

  Foto: Peter Roek
 • Van deze ‘bronzen’ venkel worden de blaadjes geplukt voor een smakelijke garnering

  Van deze ‘bronzen’ venkel worden de blaadjes geplukt voor een smakelijke garnering

  Foto: Peter Roek
 • Cees en Janneke Klootwijk maken dankbaar gebruik van de schriftjes waarin hun opa nauwkeurig de teeltgegevens bijhield, zoals de zaaidichtheid van snijbiet. Cees heeft om die reden opa's oude zaaimachine weer in gebruik genomen.

  Cees en Janneke Klootwijk maken dankbaar gebruik van de schriftjes waarin hun opa nauwkeurig de teeltgegevens bijhield, zoals de zaaidichtheid van snijbiet. Cees heeft om die reden opa's oude zaaimachine weer in gebruik genomen.

  Foto: Peter Roek
 • Vrijwel alle bladgewassen die gepoot worden kweekt Klootwijk zelf op.

  Vrijwel alle bladgewassen die gepoot worden kweekt Klootwijk zelf op.

  Foto: Peter Roek
 • Sinds 2011 experimenteert Klootwijk met microgroenten: versies van de ‘vergeten groenten’ die nog kleiner zijn dan ‘mini’.

  Sinds 2011 experimenteert Klootwijk met microgroenten: versies van de ‘vergeten groenten’ die nog kleiner zijn dan ‘mini’.

  Foto: Peter Roek
 • Naast peen in verschillende vormen en kleuren, zijn er rode, gele en oranje krootjes, venkel, pastinaak en verschillende kleuren meirapen: allemaal in microformaat en geleverd met het lof er nog aan.

  Naast peen in verschillende vormen en kleuren, zijn er rode, gele en oranje krootjes, venkel, pastinaak en verschillende kleuren meirapen: allemaal in microformaat en geleverd met het lof er nog aan.

  Foto: Peter Roek
 • Janneke Klootwijk: “Wij brengen met de microgroenten de originele, volle smaak terug op het bord. De koks die ze gebruiken zijn razend enthousiast.”

  Janneke Klootwijk: “Wij brengen met de microgroenten de originele, volle smaak terug op het bord. De koks die ze gebruiken zijn razend enthousiast.”

  Foto: Peter Roek

Eén reactie

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.